ONU: reglementări în domeniul comerţului internaţional cu armament clasic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ONU: reglementări în domeniul comerţului internaţional cu armament clasic
ONU: reglementări în domeniul comerţului internaţional cu armament clasic

Cea mai mare parte a marilor exportatori de arme, între care şi SUA, şi-au unit voturile vineri la ONU pentru a face un pas spre elaborarea unui tratat vizând întărirea legislaţiei actuale asupra controlului comerţului cu arme, informează AFP.


O rezoluţie în acest sens a fost adoptată, în şedinţa plenară a comisiei pentru dezarmare din cadrul Adunării generale, cu 153 de voturi favorabile şi 19 abţineri. Un singur stat a votat împotrivă: Zimbabwe. Adunarea generală întruneşte 192 de state membre.

Adoptarea acestei rezoluţii în plenul Adunării generale urmează să aibă loc spre sfârşitul anului, încununând ani de discuţii şi dezbateri.

Textul stabileşte un calendar în vederea elaborării unui astfel de tratat vizând importul, exportul şi transferul armelor clasice. El decide organizarea în 2012 a Conferinţei Naţiunilor Unite consacrate Tratatului asupra comerţului cu arme, ATT, în vederea elaborării unui "instrument constrângător din punct de vedere juridic care să enunţe normele intenaţionale comune cele mai stricte pentru transferul armelor clasice".

Discuţia în vederea stabilirii unui nou tratat ATT este consecinţa unei rezoluţii a Adunării generale a ONU, votată în 2006, care prevedea stabilirea unui tratat până în 2012. Dar la timpul respectiv, SUA, primul exportator de arme în lume, fusese singura ţară care a votat împotrivă, alte 24 de state abţinându-se.

 În 16 octombrie, secretarul de stat american Hillary Clinton a revenit asupra acelei decizii, indicând că SUA sunt favorabile semnării unui tratat "puternic şi solid" şi pregătite să folosească prilejul conferinţei onusiene pentru abordarea acestui subiect, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite