5 întrebări despre insuficienţa venoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
5 întrebări despre insuficienţa venoasă
5 întrebări despre insuficienţa venoasă

Senzaţia de picioare grele, varicele şi edemele sunt simptome ale insuficienţei venoase, afecţiune de care suferă 18 milioane de persoane la nivel mondial. 

1 Cum se explică instalarea bolii?

Sângele circulă în organism dinspre inimă spre ţesuturi prin sistemul arterial, iar circulaţia de întoarcere de la ţesuturi la inimă se face prin sistemul venos. Venele au în structură un sistem de valve care asigură circulaţia unidirecţională a sângelui spre inimă.

Instalarea unui defect de închidere a valvelor venoase determină un reflux venos şi dificultate în ceea ce priveşte circulaţia sângelui. Manifestat timp îndelungat, refluxul duce la apariţia insuficienţei venoase cronice.

2 Din ce cauze apare?

Ereditatea joacă un rol major în apariţia tulburărilor venoase. Riscurile să suferi de această tulburare cresc, în medie, cu 45 la sută dacă unul dintre părinţi are varice. O altă cauză este reprezentată de kilogramele în plus, care cresc presiunea la nivelul  picioarelor.

Şi tabagismul este un factor incriminat pentru pierderea tonicităţii vaselor. În plus, anumite profesii, în care sunt necesare statul îndelungat în picioare şi munca într-un mediu cu temperaturi ridicate sau scăzute, favorizează apariţia insuficienţei venoase.

3 În ce constă tratamentul?

Medicamentele utilizate pentru tratarea tulburărilor venoase se numesc venotonice. Ele au acţiune antiinflamatoare şi cresc tonicitatea pereţilor venoşi. Se pot folosi şi ciorapii medicali, procuraţi de la farmacie, la indicaţia medicului. Studiile arată însă că o persoană din trei nu foloseşte aceşti ciorapi, deoarece sunt incomozi.

Uneori, este nevoie de tratament chirugical pentru îndepărtarea cheagurilor formate în interiorul varicelor. Se poate apela şi la terapia cu ajutorul laserului, dar şi la scleroterapie, injectarea în vasul de sânge a unei substanţe ce produce închiderea acestuia.

4 Există risc de complicaţii?

Uneori, insuficienţa venoasă poate provoca flebită, adică formarea cheagurilor de sânge. Dacă acestea se detaşează de peretele venos, pot duce la apariţia emboliei pulmonare. Tot insuficienţa venoasă este vinovată şi pentru apariţia ulcerului varicos.

5 Boala poate fi prevenită?

Principalul mijloc de prevenire a insuficienţei venoase constă în evitarea menţinerii aceleiaşi poziţii timp îndelungat. Noaptea, dormi cu picioarele uşor ridicate, pentru a scădea presiunea venoasă. Pentru restabilirea elasticităţii vasculare, poţi apela şi la suplimentele cu coenzima Q10, substanţă cu rol antioxidant puternic.

image

Specialistul nostru
Dr. Valerian Ciubotaru


medic primar chirurg, specialist în flebologie
vicepreşedinte al Societăţii Române de Flebologie


Frecvenţa bolii venoase a membrelor inferioare în România este de 32-34 la sută din populaţia generală. Cu alte cuvinte, unul din trei români suferă de o afecţiune a venelor membrelor inferioare. Tratamentul diferă în funcţie de sistemul venos afectat: profund sau superficial. Insuficienţa venoasă superficială se tratează de la caz la caz.

Tratamentul varicelor poate fi chirurgical, prin procedee endovenoase (laser sau radiofrecvenţă) sau prin scleroterapie. Tratamentul insuficienţei venoase profunde are două componente: kinetoterapia şi tratamentul compresiv. Benefice sunt înotul, mersul pe jos sau cu bicicleta ergometrică, precum şi exerciţiile specifice recomandate de medic. Terapia compresivă se face prin purtarea ciorapilor elastici recomandaţi de medicul flebolog, individualizat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite