Peste 70.000 de insecte la Muzeul „Ion Borcea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul de Ştiinţele Naturii din Bacău este al doilea din Moldova ca număr şi valoare a exponatelor

Peste 20 de specialişti ai Complexului Muzeal „Ion Borcea“ din Bacău străbat an de an munţii Nemira pentru a aduce la cunoştinţa băcăuanilor biodiversitatea judeţului.
Echipa,formată din doctori, conservatori şi doctoranzi, nu se dă bătută când vine vorba de munca în teren. Aceştia au lucrat mai bine de zece ani pentru a aduna în vistieria muzeului cele peste 270.000 de piese de patrimoniu.
Valoarea acestora, spun muzeografii, este una inestimabilă, cu atât mai mult cu cât exponatele vin din zone diferite ale cercetării: botanică, zoologie, geologie şi paleontologie. „Până nu demult, munţii Nemira reprezentau o zonă foarte puţin cunoscută. Am cercetat intens biodiversitatea din aceşti munţi şi am reuşit să îmbogăţim considerabil colecţiile de patrimoniu”, ne-a explicat Gabriela Gurău, directorul Muzeului „Ion Borcea“ din Bacău.Pe lângă comorile adunate de-a lungul anilor din munţii Nemira, muzeografii băcăuani se laudă şi cu o parte din trofeele fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu. Este vorba despre o colecţie de coarne de cerb lopătar, cerb carpatin, colţi de mistreţ, coarne de muflon şi de capră neagră. Piesele care au aparţinut preşedintelui comunist sunt în număr de 150 şi, spun muzeografii, reprezintă una dintre atracţiile principale ale muzeului. Pe lângă acestea, instituţia mai deţine şi o colecţie de blănuri de urs şi mistreţ care au aparţinut tot fostului demnitar, ambele medaliate cu aur şi argint în competiţiile de vânătoare.
„Nu ne putem compara cu muzeele de tradiţie din ţară. Totuşi, statisticile arată că, din punctul de vedere al valorii patrimoniului, ne situăm imediat după Iaşi. Pentru noi acest lucru reprezintă un impuls să mergem mai departe cu munca pe care am început-o acum zece ani“, a mai spus Gurău.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite