Ce înseamnă beatificarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beatificarea, sau declararea unei persoane "preafericite", reprezintă recunoaşterea acordată de către Biserica Catolică intrării unei persoane decedate în Rai.

Citiţi şi:

LIVE VIDEO Aproximativ un milion de credincioşi se află la Roma, pentru beatificarea lui Ioan Paul al II-lea

Beatificarea este al treilea din cei patru paşi din cadrul procesului de canonizare (recunoaşterea sfinţeniei unei persoane în Biserica Catolică). Pentru a fi declarat sfânt, Vaticanul ar trebui să-i mai atribuie un miracol lui Ioan Paul.

Iniţial, această onoare se practica doar la nivel local şi se transmitea de la o eparhie la alta, cu permisiunea  episcopilor. Acest lucru reiese din faptul că cimitirele creştine timpurii conţin picturi numai cu martiri locali. Unele beatificări realizate de episcopii din Evul Mediu sunt considerate scandaloase din perspetiva standardelor moderne. De exemplu, Carol cel Mare a fost beatificat de către un episcop la scurt timp după moartea sa. Cu timpul, au apărut îndoieli cu privire la cultul adus anumitor aşa-zis sfinţi şi pentru a nu se cădea în extreme, Biserica şi-a rezervat dreptul de a investiga şi a recunoaşte oficial sfinţenia.

De la reforma Bisericii Catolice din 1983, pentru beatificare este necesară dovedirea unui miracol săvârşit de persoana respectivă, deşi această regulă nu se aplică în cazul celor care au murit ca martiri. Sfinţenia lor este deja evidentă, întrcât ei îşi pierd viaţa pentru credinţa lor religioasă.

Papa Ioan Paul al II-lea a schimbat semnificativ practica anterioară de beatificare. Până în octombrie 2004, el a beatificat 1.340 de oameni, adică mai mult decât suma tuturor beatificărilor realizate de predecesorii săi, începând cu Papa Sixtus V (1585-1590).

Actualul Papă, Benedict al XVI-lea, a eliminat obiceiul de a ţine ritualuri de beatificare la Vatican, prezidate de Papă. Acum, ele pot avea loc în locul în care a trăit cel care va fi beatificat, iar cel desemnat să prezideze ceremonia este cardinalul prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, ca delegat papal.  Acest lucru, însă, nu îl împiedică pe Papă să prezideze ceremonia.

De altfel, ceremonia de beatificare a fostului papă va fi oficiată de Papa Benedict..

Procesul de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea a fost iniţiat oficial în iunie 2005, la numai două luni de la moartea lui, decizia de a accelera procesul fiind pusă sub semnul întrebării. În mod normal, procesul de beatificare nu poate începe mai devreme de cinci ani de la moartea "candidatului", dar Cardinalul Angelo Amato - prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor  - a spus că totul a fost făcut cu mare atenţie.

image

Primul miracol atribuit Papei Ioan Paul al II-lea, de către Biserica Catolică, a fost vindecarea inexplicabilă a unei călugăriţe din Franţa, bolnave de Parkinson. După luni de deliberare şi un proces complex, ce a implicat atât experţi medicali, cât şi oficiali ai Bisericii, Papa Benedict al XVI-lea a confirmat că o astfel de schimbare majoră şi inexplicabilă ştiinţific a constituit, într-adevăr, un miracol înfăptuit de Ioan Paul al II-lea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite