O inscripţie eronată îşi face veacul pe monumentul eroilor din Bârlad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primului Război Mondial.Întrucât numele eroilor morţi au fost gravate pe un monument, care poate fi vizitat pe aleea principală a Cimitirului Eroilor din Bârlad, la data de 22 iunie 1914, în

Primului Război Mondial.
Întrucât numele eroilor morţi au fost gravate pe un monument, care poate fi vizitat pe aleea principală a Cimitirului Eroilor din Bârlad, la data de 22 iunie 1914, în contextul în care războiul a început în 28 iulie 1914, anticiparea provenită ca urmare a unei erori de inscripţionare a monumentului a stârnit, evident, glume pe seama subiectului.
Monumentul cu pricina a fost construit, după cum este scris cu litere de-o şchioapă, de către Primăria şi cetăţenii oraşului Bârlad, la data de 22 iunie 1914. Pe obelisc stă scris, tot cu litere mici, că acest monument este ridicat "În cinstea vitejilor apărători morţi pentru patrie în campania din 1918", fiind menţionaţi soldaţii morţi din Regimentul 2 Roşiori, Regimentul 9 Roşiori şi Regimentul 12 Cantemir. Adrian Solomon, viceprimarul municipiului Bârlad, care este profesor de istorie şi doctorand în istoria Bârladului, a sesizat şi el la ultima vizită din cimitir neadvertenţa de pe inscripţia monumentului şi a decis ca să îndrepte lucrurile. "Vom organiza o dezbatere publică pe această temă şi îi vom consulta pe toţi cei care au legătură cu istoria Bârladului. Cu siguranţă că undeva este o greşeală şi, dacă primăria şi Consiliul Local din 1914 ar fi avut un istoric ca Elena Monu de exemplu, printre ei, cu siguranţă că nu s-ar fi strecurat greşeala. Vom cerceta în amănunt şi vom şterge data, care sigur este eronată", a precizat Adrian Solomon.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite