A început maratonul înscrierilor la facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A început maratonul înscrierilor la facultate
A început maratonul înscrierilor la facultate

Candidaţii îşi pot depune dosarele până la sfîrşitul acestei luni. Taxele pentru un an de studiu sunt mult prea piperate pentru proaspeţii studenţi. La Spiru Haret, facultatea costă doar 1.080 de lei.

Proaspeţii absolvenţi de liceu se grăbesc să se înscrie la univesităţile sătmărene. Circa 65% dintre ei aleg Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, filiala Satu Mare. Opţiunile lor se îndreaptă şi spre celelalte universităţi existente în municipiu, însă într-o proporţie mai mică. Înscrieri se pot face pe parcursul lunii iulie, respectiv în septembrie. Comparativ cu anii trecuţi, în oferta academică nu au fost introduse alte specializări, tocmai pe considerentul de a creşte calitatea celor existente. 

Clădire nouă pentru „Vasile Goldiş”

În prezent, universitatea are peste 5.000 de studenţi, iar numărul lor creşte anual. Pentru că actualul sediu nu mai corespundea cerinţelor, coducerea a luat decizia de a mai cumpăra o clădire. Începând cu noul an univesitar, în clădirea de pe strada Ştefan cel Mare, se vor desfăşura cursuri susţinute de profesorii universitari.
„Nu mai făceam faţă numărului mare de studenţi. Am cumpărat încă o clădire care are două amfiteatre, cu peste 150 de locuri fiecare, şase săli de seminar, trei cabinete, plus anexele”, a declarat prorectorul Univesităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, filiala Satu Mare, Gavril Ardelean.

Premiată pentru gradul ridicat de calitate

Universitatea „Goldiş” Satu Mare a fost premiată de Agenţia Română pentru Calitatea Învăţământului Superior (ARACIS) cu calificativul „cel mai înalt grad de încredere ”. Distincţia dă dreptul universităţii de a organiza masterate şi doctorate. „Studentii vin la noi pentru că filiala dispune de cadre proprii, taxele sunt rezonabile. În plus, ne implicăm activ în viaţa muncipiului”, a mai declarat prorectorul. În ceea ce priveşte taxele de studiu, majoritatea univesităţilor oscilează între 1.900 şi 2.500 de lei, anul de pornire, suma urmând a fi ridicată periodic.„Vreau să mă înscriu la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, iar taxa este de 2.000 de lei. E mult, dar nu am ce face”, a declarat Cristian Ardelean, un student care şi-a depus dosarul la „Goldiş”.
Singura univesitate, mult controversată, care îşi păstrează tariful de anul trecut este Spiru Haret. Un an de studiu costă 1.080 de lei. „Am menţinut aceste taxe pentru că anul trecut, sute de persoane şi-au retras dosarul din lipsă de bani. Vom începe înscrierile săptămâna viitoare, după ce va ieşi proiectul de ordonanţă, în condiţiile în care am primit undă verde de la Ecaterina Andornescu”, a declarat Anca Petran, directorul Univesrităţii „Spiru Haret”, filiala Satu Mare, care are peste 1.000 de studenţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite