Se închid gropile de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un contract păgubos dintre Consiliul Judeţean Mureş şi o firmă italiană, legat de construirea unei gropi ecologice de gunoi riscă să dea peste cap întreg planul de gestionare a deşeurilor

Un contract păgubos dintre Consiliul Judeţean Mureş şi o firmă italiană, legat de construirea unei gropi ecologice de gunoi riscă să dea peste cap întreg planul de gestionare a deşeurilor din judeţ. şeful Agenţiei de Protecţia Mediului Mureş, Dănuţ ştefănescu, a spus că, începând din 2007, când va fi închisă prima groapă de gunoi din judeţ, cea a municipiului Luduş, APM Mureş îşi pune mari semne de întrebare cu privire la locul în care vor fi transportate deşeurile. În 2008 vor fi închise gropile de gunoi ale oraşelor Reghin, Târnăveni, Sovata şi Iernut, iar în 2009 este prevăzută închiderea celei a Târgu Mureşului. "Consiliul Judeţean este instituţia care gestionează aceste deşeuri şi trebuie să găsească obligatoriu soluţii. Până nu se rupe acel parteneriat public privat nu se va putea face nimic la depozitul ecologic zonal", a susţinut Dănuţ ştefănescu. Acesta a arătat că nerealizarea depozitului ecologic de la Ungheni ar putea avea efecte negative şi asupra a două proiecte PHARE, în valoare de 2 milioane de euro, aflate în derulare, de înfiinţare la Reghin şi Acăţari a două staţii de transfer al gunoiului către depozitul respectiv.
În urmă cu o lună, Consiliul Judeţean Mureş a depus la Tribunalul Mureş o cerere de reziliere a contractului semnat în 2003 între CJ, şapte primării mureşene şi consorţiul italian "Agenda 21", care nu a respectat mai multe termene de predare a lucrărilor la groapa ecologică de gunoi. Conducerea CJ Mureş a încercat să se înţeleagă cu italienii după ce a constatat că în contractul de parteneriat public-privat, în valoare de 30 milioane de euro, nu erau prevăzute penalităţi de întârziere a execuţiei lucrărilor şi nu există pârghii de disciplinizare a constructorului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite