A început vânătoarea şoferilor drogaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Rutieră va organiza periodic filtre pentru depistarea conducătorilor auto aflaţi sub influenţa stupefiantelor Poliţia Rutieră a organizat joi seara, pe Autostrada Soarelui, o

Poliţia Rutieră va organiza periodic filtre pentru depistarea conducătorilor auto aflaţi sub influenţa stupefiantelor

Poliţia Rutieră a organizat joi seara, pe Autostrada Soarelui, o acţiune de amploare în care peste o sută de şoferi au fost supuşi testului antidrog. Astfel de verificări vor avea loc periodic în toate judeţele ţării, pentru că numărul celor care conduc sub influenţa stupefiantelor a început să crească îngrijorător.

Desfăşurare de forţe, joi seara, pe Autostrada Soarelui. Pe o ploaie infernală, la 20 de kilometri de Bucureşti, poliţia a organizat pentru prima oară cel mai mare şi complex filtru rutier din România.

Zeci de maşini aflate în trafic au fost verificate "la sânge" de echipaje ale poliţiei rutiere, poliţiei Autostrăzi şi Direcţiei de combatere a Crimei Organizate şi Antidrog, împreună cu reprezentanţi ai Autorităţii Rutiere Române şi RAR. Timp de aproximativ patru ore, peste o sută de şoferi au fost verificaţi amănunţit.

50 dintre aceştia au fost supuşi şi testului antidrog. Deşi s-au arătat surprinşi, unii dintre ei chiar suspicioşi, conducătorii auto au dat probă de salivă pe lamelele dispozitivului. Toate testele au ieşit negative, spre uşurarea poliţiştilor, care ştiu cel mai bine ce urmări au accidentele în care sunt implicaţi şoferii aflaţi sub influenţa drogurilor sau a altor substanţe halucinogene.

Filtre antidrog în toată ţara

Poliţiştii spun că numărul şoferilor care conduc drogaţi a început să crească îngrijorător, cu toate că nu există deocamdată date exacte. Din acest motiv, filtrele în care şoferii vor fi testaţi antidrog vor fi din ce în ce mai dese.

"Astfel de acţiuni vor fi organizate în toată ţara şi vom face tot posibilul ca testele antidrog să fie din ce în ce mai frecvente în tipul raziilor poliţiei rutiere. Se va acţiona împreună cu cei de la antidrog, în zonele pretabile la consumul de droguri. Testarea antidrog a unei singure persoane costă aproximativ 20 de euro, bani suportaţi de poliţia română.

Cu toate acestea, prevenirea este mai importantă şi costă mai puţin decât efectele consumului de droguri la volan. Aseară (n.r. joi seara), am încercat să tragem un semnal de alarmă, pentru ca şoferii care au tendinţa să se urce la volan sub influenţa stupefiantelor să ştie că poliţia îi poate testa şi antidrog, iar pedeapsa nu este deloc una uşoară", a declarat, ieri, pentru "Adevărul", Gino Boşman, directorul Direcţiei de Poliţie Rutieră din cadrul IGP.

Închisoare de la 1 la 5 ani

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 195 din 2002, privind circulaţia pe drumurile publice, modificată şi completată prin OUG numărul 63 din 20.09.2006, articolul 87, aliniatul 2, conducerea sub influenţa stupefiantelor sau a medicamentelor cu efecte similare se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Iar dacă persoanele aflate sub influenţa drogurilor au calitate de instructor auto sau pentru tramvai, ori dacă efectuează transport public de persoane sau substanţe periculoase, pedeapsa cu închisoarea creşte de la 2 la 7 ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite