Alba-neagra cu începerea şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba-neagra cu începerea şcolii
Alba-neagra cu începerea şcolii

Peste 3,3 milioane de elevi nu ştiu dacă vor merge la şcoală luni, 14 septembrie, sau vor avea parte de o vacanţă prelungită. Concediul forţat impus de Boc îi scoate din sărite pe bugetari. În timp ce unii profesori propun ca anul şcolar să înceapă la 1 octombrie, alţii spun că vor începe orele la 14 septembrie.

Citiţi şi:


Începe şcoala pe 14 septembrie sau nu? Ordonanţa de rectificare bugetară prin care Executivul trimite bugetarii în concediu fără plată 10 zile aruncă în haos sistemul de educaţie din România.

Unii lideri de sindicat din Educaţie au declarat ieri că, pentru respectarea prevederii impuse de Guvern, şcoala nu va începe la 14 septembrie, cum a fost stabilit de către Ministerul Educaţiei, ci mai târziu cu două săptămâni, adică la 1 octombrie.

“Decât să luăm zece zile de concediu fără plată în timpul anului şcolar, mai bine să amânăm începerea
cursurilor. Măcar copiii să aibă ceva de câştigat din asta, iar materia ar fi mai uşor de recuperat decât dacă am întrerupe orele la mijlocul semestrului”, a declarat Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, nu susţine însă varianta amânării începutului de an şcolar. “Pentru fiecare zi din anul şcolar este o planificare a curriculumului. Orice zi pierdută e o zi pierdută pentru şcoală. Personal nu pledez pentru această variantă”, a spus Andronescu.

Reprezentanţii învăţătorilor vor ca şcoala să înceapă la timp. Adică la 1 septembrie pentru profesori şi la 14 septembrie pentru elevi. „Este efectiv o tâmpenie. Nici nu pot să cred că se discută amânarea începerii anului şcolar. Au mai fost tăiate salarii, dar să nu vină copiii la şcoală, niciodată! Părerea mea este că nu are cum să fie pusă în aplicare o asemenea măsură“, a declarat Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor din România. Acesta a mai spus că toţi profesorii vor merge de mâine la şcoală, iar la 14 septembrie şcolile vor fi deschise pentru elevi.

Preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Mihaela Gună, a declarat la rândul ei că orice decalare a anului şcolar perturbă procesul de învăţământ. În plus, părinţii se văd nevoiţi să găsească o alternativă de supraveghere a elevilor.

„Nu putem închide spitalul“

Managerii spitalelor de urgenţă spun că până acum nu au primit niciun act în baza căruia să ia măsuri de reducere a cheltuielilor cu personalul. Ei au afirmat că este exclusă o eventuală închidere a unităţilor sanitare timp de 10 zile pentru a se realiza la buget economiile cerute de Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. „În primul rând că Spitalul Floreasca are deficit de personal. Suntem spital de urgenţă, prin urmare nu putem trimite medicii acasă.

Am discutat şi cu domnul profesor Mircea Beuran, managerul spitalului, şi am decis să aşteptăm un document scris de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti. În lipsa acestui document nu putem face decât speculaţii”, a spus dr. Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă „Floreasca” din Bucureşti. 

Monica Popa, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti, afirmă că şi instituţia pe care o conduce duce lipsă de personal sanitar. „Nu putem închide spitalul. Până acum nu am avut nicio discuţie cu Direcţia de Sănătate Publică, dar nu putem trimite doctorii acasă. Mai degrabă gospodărim altfel resursele pe care le avem”, a declarat dr. Monica Pop.

Mihai Ursa, purtătorul de cuvânt al ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, spune că instituţia lucrează la mai multe variante pentru trimiterea angajaţilor în concediu fără plată. „Propunerile noastre vor fi înaintate ministrului Pogea, după care vor fi date presei”, a explicat Ursa.

Preşedinta Casei Naţionale de Pensii şi Alte Asigurări Sociale, Doina Pârcălabu, a declarat că nu vor fi închise ghişeele, ci vor fi căutate acele modalităţi care să permită instituţiei să funcţioneze normal. „Să vedem mai întâi actul normativ”, a spus Pârcălabu. 

Ministerele trebuie să ia taurul de coarne

Executivul a aprobat sâmbătă ordonanţa de rectificare bugetară. În baza acestui act normativ, ministerele, principalii ordonatori de credite, trebuie să dispună măsuri de reducere a cheltuielilor cu personalul care să genereze la bugetul de stat economii de 0.3% din PIB. Ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, a declarat săptămâna trecută că salariaţii din sectorul bugetar vor intra, în perioada septembrie-noiembrie, în concediu fără plată timp de 10 zile.

O altă variantă propusă de Pogea a fost reducerea timpului de lucru de la 8 ore la 6 ore pe zi, cu diminuarea respectivă a salariului. „Prin reducerea timpului de lucru cu echivalentul a 10 zile lucrătoare,  se vor aduce economii la buget de 0,3% din PIB”, a explicat Pogea. El a adăugat că va lăsa libertatea fiecărui minister să ia măsurile legale corespunzătoare, astfel încât ajustarea cheltuielilor cu 15,5% în medie pe lună să se poată face. Pogea a spus că măsurile de trimitere forţată a bugetarilor în vacanţă este una temporară, generată de criză.

„Angajaţii pot să-şi ia zile libere sau o combinaţie de zile libere cu reducerea programului de lucru. Dacă există alte măsuri de ajustare a cheltuielilor cu salariile, rămâne ca fiecare ordonator de credite să ia această măsură”, a conchis ministrul Finanţelor.

Reduceri

Executivul vrea să trimită  1,4 milioane de angajaţi la stat în concediu fără plată timp de 10 zile. Măsură este văzută ca o posibilitate de reducere a cheltuielilor cu personalul, pe timp de criză. Potrivit Guvernului, în acest fel s-ar economisi la buget 1,5 miliarde de lei. Alte 487 de milioane vor fi economisite prin tăierea premiilor şi neplata orelor suplimentare.

image

Politicienii nu vor mai ţine discursuri în şcoli la începutul anului şcolar. Nu îi vom lăsa să susţină discursuri politice.

image
image


Marius Nistor,lider sindical

image

Anul şcolar este an şcolar. Are un număr de zile. Pentru fiecare zi din anul şcolar este o planificare a curriculumului şcolar.

image
image


 Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei

image

Nu putem închide spitalul. Mai degrabă gospodărim altfel resursele pe care le avem.

image
image


dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite