Băsescu: Este important să cheltuim resurse minime din împrumuturi fără să facem excese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu: Este important să cheltuim resurse minime din împrumuturi fără să facem excese
Băsescu: Este important să cheltuim resurse minime din împrumuturi fără să facem excese

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat astăzi, la Tulcea, că este posibil ca România să nu ia toate cele 20 miliarde de euro contractate de la FMI şi CE, precizând că este important ca Guvernul să cheltuiască resurse minime din împrumuturi.

Şeful statului le-a prezentat aleşilor locali din Tulcea ultimele date economice, arătând că economia românească a scăzut în trimestrul 2 cu 8,8%, iar pe primele 6 luni ale anului s-a înregistrat o scădere economică de aproximativ 7,2%. Aceste date arată, potrivit şefului statului, că va mai exista o perioadă suficient de lungă în care economia românească nu va reveni pe creştere, apreciind că economia noastră se va relansa odată cu cele ale pieţelor europene importante şi odată cu piaţa SUA.

"Sunt convins că o criză economică nu poate fi stopată cu bani aruncaţi în economie", a apreciat preşedintele, arătând că este inutil ca Guvernul să sprijine industrii care din cauza crizei mondiale au rămas fără piaţă de export.

"Este important să cheltuim resurse minime din împrumuturi, fără să facem excese, să plătim salarii, pensii şi să acordăm sprijin punctual acolo unde există şi perspectiva pieţei", a spus Traian Băsescu, oferind drept exemple de companii care îşi pot găsi piaţă de desfacere Dacia şi Oltchim, relatează NewsIn.

Băsescu a ţinut să apere acţiunile Guvernului, contrazicându-i pe analiştii care apar la televizor şi spun că România nu face suficient pentru a ieşi din criză. Băsescu a explicat că România nu poate să iasă singură din criză, tot ce pot face autorităţile fiind evitarea unui derapaj economic şi social. Preşedintele a arătat că, tocmai pentru preîntâmpinarea unui derapaj, România a contractat împrumuturi de la FMI şi de la organismele europene.

Totuşi, preşedintele a arătat că, dacă România împrumută bani pentru funcţionarea instituţiilor, este de neacceptat ideea ca instituţiile să nu se ajusteze. Băsescu le-a mai spus aleşilor locali că după evaluările sale trimestrul al 4-lea al acestui an va fi cel în care România îşi va relua creşterea economică, urmând ca, din 2010, să existe din nou creştere economică, chiar dacă foarte mică.

Preşedintele a comparat PIB-ul acestui an cu cel al anului 2007 şi a arătat că va fi nevoie de încă 2-3 ani pentru ca PIB-ul României să ajungă la nivelul din 2008, însă bazat pe o creştere economică care nu se spijină pe consum.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite