Se împlinesc 123 de ani de la naşterea lui Charlie Chaplin. Genialul vagabond născut în şatră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chaplin a ascuns faptul că mama sa se trăgea dintr-o familie de ţigani
Chaplin a ascuns faptul că mama sa se trăgea dintr-o familie de ţigani

Astăzi se împlinesc 123 de ani de la naşterea lui Charlie Chaplin. Vagabondul, născut în 1889, dintr-o familie cu origini ţigăneşti, dar mai ales artistice, a fost comediantul celor năpăstuiţi de soartă, dar cu suflete uşoare. Acest pionier al râsului şi al umanului stă mărturie că lucrurile importante sunt întotdeauna aceleaşi.

Chaplin s-a născut pe East Street, în Londra, din părinți artiști. Tatăl său era vocalist, iar mama lui era cântăreață și actriță. Chaplin nu a avut o copilărie ușoară. Alcoolismul tatălui său, Charles Chaplin Senior, afecta bugetul familiei. Tragedia s-a abătut, însă asupra lui Chaplin, odată cu accidentul mamei sale în urma căruia nu a mai putut cânta.

La scurtă vreme, aceasta a căzut pradă demenței, ajungând să fie internată în azilul Cane Hill. În tot acest timp, Charlie și fratele său Sydney au fost adăpostiți la o casă de săraci din Lambeth și a frecventat o școală de săraci din Hanwell.

Tinerii frați Chaplin au avut o relație strânsă pentru a supraviețui. Aceștia au urmat cariera muzicii încă din tinerețe și au dovedit un talent natural pe scenă. Primii ani de sărăcie disperată l-au influențat pe Chaplin când a creat multe din personajele sale.

Originile îndoielnice, demne de Charlot

Charlie Chaplin a susținut întotdeauna că s-a născut pe strada East Street în Londra. A ținut ascuns faptul că mama sa se trăgea dintr-o familie de țigani.

„Bunica mea era pe jumătate țigancă. Acest lucru a fost întotdeauna scheletul din dulapul familiei mele. Însă, bunica mea se lăuda întotdeaună că țiganii din familia ei plăteau chirie", scrie Chaplin, în lucrarea „Autobiografia mea".

Click pe poze pentru Fotogalerie

Charlie Chaplin

Puțină lume știe, însă, că Charlie Chaplin se trăgea, de fapt, dintr-o familie de țigani autentică. O scrisoare găsită, în 1970, de fiica lui Charlie Chaplin, Victoria, într-un sertar moștenit de la văduva lui Charlot, dezvăluie adevăratele orgini ale comediantului. Vagabondul nu s-ar fi născut la Londra, ci într-o caravană țigănească, potrivit scrisorii publicate de Daily Mail:

Bună Charlie,

Dacă vrei să ştii, eşti născut într-o caravană, la fel ca şi mine. Era o caravană bună, care a aparţinut reginei romilor, aceasta fiind mătuşa mea. Ai fost născut la Black Patch, în Smethwick, la fel ca mine, dar la diferenţă de doi ani şi jumătate.

La revedere şi mult noroc,
Jack Hill"

Black Patch este o periferie a orașului britanic Birmingham, cunoscută în jurul anilor 1880 dept o zonă ocupată de comunități rrome.

Certificatul de naștere al actorului nu a fost găsit niciodată, chiar dacă înscrierile la naștere erau obligatorii în 1889, când acesta a văzut lumina zilei.

Primul film - „Making a living"

În 1912, Charlie Chaplin face primul tur în America împreună cu grupul lui Fred Karno. Trupa are succes și sunt invitați din nou pe scena americană. În 1913, în timpul celui de-al doilea turneu, norocul îi surâde celui care urma să devină Charlot și este cooptat pentru filmul „Making a living" de regizorul Mark Senett.

Istoria Vagabondului

Publicul l-a văzut pe Vagabond (Charlot, în țările francofone și Carlitos, în Brazili și Argentina ) prima oară când Chaplin avea 24 de ani, în cel de-al doilea film al carierei sale „Kid Autoraces at Venice", lansat în 1914.

Charlie Chaplin (foto jos)

Charlie Chaplin, așa cum era el

El a inventat, însă, costumul de vagabond pentru binecunoscutul „Mabel`s strange predicament" (trad. Ciudata situație neplăcută a lui Mabel).

„N-am avut idee ce machiaj să îmi fac. Nu mi-a plăcut cel de reporter (în „Making a Living"). Cu toate acestea, în drum spre dulap, m-am gândit să îmi pun niște pantaloni lăbărțați, pantofi mari, un baston și un melon. Am vrut ca totul să fie contadictoriu: pantalonii foarte largi, haina strâmtă, pălăria mică, iar pantofii mari.

Nu eram decis dacă să arăt tânăr sau bătrân, dar mi-am amintit că Sennett se aștepta să fiu mai bătrân și am adăugat o mustață mică, pe motivul că mă va îmbătrâni puțin, fără să îmi ascundă expresia.

Nu știam nimic de personaj. Dar când m-am îmbrăcat, hainele și machiajul m-au făcut să mă simt cine sunt de fapt. Am început să-l cunosc, iar când am urcat pe scenă era deja născut", povestește Charlot în autobiografia sa.

Seriile Vagabondului au avut un success fulminant

În anul 1916, Corporația Filmelor Mute i-a oferit lui Chaplin 670 de mii de dolari americani pentru a produce o duzină de filme de câte două role de peliculă. I-a fost dat aproape tot controlul artistic și a produs 12 filme într-o peroadă de 18 luni.

Practic, toate comediile mute ale lui Charlot sunt clasice: Easy Street, One AM, The Pawnshop, și The Adventurer sunt probabil cele mai cunoscute. Edna Purviance a rămas interpreta rolului principal feminin, iar Chaplin i-a adăugat pe Eric Campbell, Henry Bergman și Albert Austin.

Charlot în scurtmetrajul „The Champion“ (1915)

Chaplin a considerat perioada filmelor mute drept cea mai fericită din cariera sa, deși își făcea griji că filmele sale deveneau superficiale din cauza termenelor de finalizare pe care le impuneau contractele. Când Statele Unite au intrat în primul Război Mondial, Chaplin a devenit purtătorul de cuvânt al Liberty Bonds, împreună cu prietenii săi apropriați Douglas Fairbanks și Mary Pickford.

Marele Dictator

The Great Dictator, lansat în 1940, este un film regizat de către Charles Chaplin și este primul film cu dialog al acestuia. Marele Dictator este o parodie împotriva dictatorului german Adolf Hitler și a nazismului. Filmul a fost filmat și lansat în Statele Unite, cu un înainte ca America să renunțe la neutralitate în cel de-al Doilea Război Mondial.

Poziția critică a regimului din Germania, adoptată de Chaplin, i-a adus acuzaţiile americanilor că ar fi fost simpatizant al regimului comunist. I s-a interzis chiar dreptul de a se întoarce în Statele Unite din cauza simpatiilor sale politice de stânga.

Chaplin povestește în autobiografia sa că a fost întrebat, la un moment dat, de ce are o atitudine anti-nazistă.

„Pentru că naziștii sunt împotriva oamenilor", a răspuns Chaplin.

„Desigur", ar fi spus jurnalistul, „sunteți evreu, nu-i așa?"

„Nu trebuie să fie evreu ca să fii anti-nazist. Trebuie să fii doar o ființă decentă", ar fi spus comediantul.

Discursul lui Chaplin în filmul „The Great Dictator“, o satiră împotriva lui Adolf Hitler

Charlot şi Politica

Simpatiile politice ale lui Chaplin au fost mereu pentru doctrina de stânga. Politica sa pare moderată conform standardelor moderne, dar la acea vreme (anii 1940), gândirea sa (în conjunctură cu influența, faima și statutul său din Statele Unite) era văzută de mulți oameni ca fiind comunistă.

Filmele sale mute nu transmit scene sau mesaje politice, cu excepția vagabondului și a conflictelor sale cu legea, dar filmele sale din anii 1930 au fost mai deschise din punct de vedere politic. Modern Times descrie muncitori și oameni săraci în condiții sumbre.

Discursul dramatic de la sfârșitul filmului The Great Dictator, care a fost critic pentru naționalismul patriotic fără nicio întrebare și suportul său public vocal pentru deschiderea unui nou front european în anul 1942 pentru a asista Uniunea Sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial au fost controversate. În cel puțin unul din aceste discursuri, conform unui comentariu din ziarul Daily Worker, a insinuat că la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial comunismul va fi dominant în lume și va susține progresul uman.

Charlot, comedie şi în ziua morţii

Sănătatea robustă a lui Chaplin a început încet să se deterioreze spre sfârșitul anilor '60, după terminarea ultimului său film, „A Countess from Hong Kong" și mai rapid după ce a primit Premiul Academiei în anul 1972.

În 1977 avea deja dificultăți în comunicare și se deplasa cu ajutorul unu scaun cu rotile. Chaplin a decedat în somn în ziua de Crăciun în 1977.

Chaplin a fost înhumat în cimitirul Corsier-Sur-Vevey, Vaud, Elveția. Pe data de 1 martie 1978, cadavrul său a fost furat de un grup mic de mecanici elvețieni, cu scopul de a cere bani de răscumpărare de la familia lui Chaplin.

Planul lor a eșuat. Aceștia au fost prinși , iar cadavrul a fost recuperat după 11 săptămâni lângă lacul Geneva. Corpul său a fost reînhumat sub 1,8 metri de beton pentru a preveni alte incidente.

Charlie Chaplin și românii

Actorul nu i-a lăsat reci nici pe români. Umorul actorului și inocența personajelor sale au fost cântate de folkistul Victor Socaciu în „Cântec pentru Charlie Chaplin“, pe scena multor festivaluri de muzică din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite