CE cere ca implementarea cipurilor inteligente să respecte dreptul la viaţă privată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a anunţat că a luat o serie de măsuri legate de protecţia dreptului la viața privată și a datelor cu caracter personal în ceea ce priveşte implementarea dispozitivelor bazate pe cipuri inteligente.

MAI CITIŢI ŞI:

Paşapoartele cu cip, siguranţă sau furt de identitate? VIDEO


În termen de trei ani, CE va prezenta un raport cu privire la implementarea recomandării şi o analiză a impactului acesteia asupra companiilor, autorităţilor publice şi cetăţenilor, informează NewsIn.

În prezent, există peste şase miliarde de cipuri inteligente, dispozitive microelectronice care pot fi integrate într-o mulţime de obiecte de uz cotidian, de la frigidere la cartelele de autobuz.

"Cipurile inteligente, o tehnologie promiţătoare pentru viitor, ne pot uşura viaţa în multe feluri. Vorbim de obiecte banale care devin deodată inteligente, conectându-se la o reţea şi făcând schimb de informaţii. Gândiţi-vă la frigidere inteligente care vă anunţă că laptele este expirat sau la ambalaje inteligente pentru alimente, care îi avertizează pe părinţi cu privire la posibile alergii", a declarat comisarul european pentru societatea informaţională şi media, Viviane Reding.

Reding a adăugat că utilizarea de mici cipuri inteligente pentru a permite comunicarea între obiecte prezintă un clar potenţial economic, iar consumatorii europeni trebuie să aibă încredere că, dacă vine vorba de datele lor personale, viaţa lor privată va rămâne la adăpost chiar şi într-un mediu tehnologic în schimbare.

Companiile sau autorităţile publice care utilizează cipuri inteligente vor trebui să dea consumatorilor informaţii simple şi clare, din care ei să înţeleagă dacă datele lor cu caracter personal vor fi utilizate, ce tip de date se colectează (cum ar fi numele, adresa, data naşterii) şi în ce scop sunt colectate acestea. De asemenea, acestea ar trebui să eticheteze în mod clar dispozitivele care "citesc" informaţiile stocate în cipurile inteligente, pentru ca acestea să poată fi identificate, şi să pună la dispoziţie un punct de contact de unde cetăţenii să poată obţine mai multe informaţii.

Înainte de a utiliza cipuri inteligente, companiile şi autorităţile publice ar trebui să realizeze evaluări ale impactului în ceea ce priveşte protecţia vieţii private şi a datelor, care să asigure faptul că datele cu caracter personal sunt în siguranţă şi bine protejate.

Asociaţiile şi organizaţiile din domeniul comerţului cu amănuntul ar trebui să atragă atenţia consumatorilor asupra produselor care conţin cipuri inteligente, prin adoptarea unui semn comun la nivel european care să indice prezenţa unui cip inteligent într-un produs.

În 2008 s-au vândut, la nivel mondial, 2,2 miliarde de dispozitive RFID, cum ar fi cele utilizate pentru plata taxelor de autostradă sau pentru identificarea containerelor de transport, dintre care aproximativ o treime în Europa. Potrivit estimărilor, piaţa mondială a dispozitivelor RFID s-a ridicat la patru miliarde euro în 2008 şi urmează să crească până la circa 20 miliarde euro până în 2018.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite