Cum vom ieşi din recesiune?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„ADEVĂRUL“ Întreprinzătorii văd criza ca pe o oportunitate de consolidare a poziţiei firmelor şi cer Guvernului măsuri mai eficiente. Opiniile oamenilor de afaceri chestionaţi de „Adevărul“ relevă necesitatea investiţiilor în infrastructură pentru ca România să depăşească perioada de criză.

Citiţi şi:
Recesiunea din UE este mai gravă decât cea din SUA

Şpaga, un sport naţional de Emilian Isăilă



Relaxarea condiţiilor de absorbţie a fondurilor europene, acordarea de facilităţi în domeniile cu potenţial de relansare rapidă (în special agricultură şi turism), ca şi conservarea locurilor de muncă ar fi principalele măsuri de ieşire din criza actuală propuse de oamenii de afaceri. „Adevărul“ vă prezintă cele mai interesante răspunsuri obţinute în cadrul unui sondaj ad-hoc efectuat în rândurile oamenilor de afaceri.

Cea mai bună apărare este atacul

Manuela Necula, CEO Ogilvy Group Romania
„Una dintre cele mai bune strategii este sintetizată în expresia «The best defence is a good offence» (n.n. – cea mai bună apărare este atacul). Pentru companiile cu un business solid, recesiunea poate fi privită ca o ocazie de a elimina concurenţii mai slabi.

Totodată, accentul pus pe creativitate şi curajul de  a aborda modalităţi inovative în comunicare sunt căi ce merită urmate. În aceste perioade, valorile profunde ale brandurilor nu trebuie sacrificate“.

Anul 2009 este ratat pentru investiţii

Sorin Ovidiu Vântu, om de afaceri
“România are nevoie de un amplu program de investiţii, dar 2009 este un an ratat din acest punct de vedere. Guvernul ar trebui să construiască între 100.000 şi 200.000 de case, gata utilate, pe care să le închirieze pe sume modice.

Această măsură ar pune în mişcare aproape întreaga economie, ar alimenta lanţul de comenzi în industrie, în special în construcţii. Locuinţele ar trebui să intre în fondul locativ de stat şi închiriate cu sume modice”.

Facilităţi pentru sectoarele cu potenţial

Adrian Gheorghe, director general CEFIN Used Traks
„Prima măsură de ieşire din criză ar fi crearea de facilităţi fiscale pentru domeniile în care putem avea rezultate relativ rapide şi care reprezintă cu adevărat un avantaj competitiv pentru România: agricultura şi turismul. Avem nevoie şi de eficientizarea modului de absorbţie a fondurilor europene, respectiv de legi simple şi clare”.

Măsuri pentru crearea de locuri de muncă

Cristian Pârvan, secretar general AOAR (Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România)
 „Trebuie întreprinse măsuri pentru crearea unor locuri de muncă, chiar şi pe perioade scurte, iar bursele locurilor de muncă sunt o soluţie foarte bună. Este necesară mai multă grijă în ceea ce priveşte proiectele administraţiilor locale. Acestea trebuie să verifice stadiul de execuţie a fiecărei lucrări pentru a se încadra în timp şi în buget“.

Economia subterană, adusă la lumină

Gabriel Zbârcea, avocat
„Pe scurt, măsurile necesare pentru depăşirea stării de recesiune ar fi: eficientizarea mecanismului de colectare şi aducerea la lumină a economiei subterane, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, ca şi distribuţia eficientă a banilor provenind din împrumuturile externe“.

Strategia fiscală trebuie schimbată

Maria Grapini, preşedinte FEPAIUS (Federaţia Patronală a Industriei Uşoare)
„Pentru a diminua efectele crizei, astfel încât să se conserve locurile de muncă, Guvernul trebuie mai întâi să nu descurajeze industriaşii, producătorii şi exportatorii.

Trebuie schimbată toată strategia fiscală, axând-o pe: colectare de la economia subterană, creşterea impozitelor la produsele şi serviciile de lux (la care poate fi crescută şi cota de TVA), creşterea revedenţelor, creşterea amenzilor la evaziunea fiscală, neimpozitarea profitului reinvestit, scutiri de impozite pe trei ani la pornirea unei afaceri, ca şi scăderea contribuţiilor pe salarii în vederea scoaterii la suprafaţă a muncii la negru. Ar mai fi şi renunţarea la privilegiile politice şi achiziţionarea de la producătorii români a bunurilor pentru instituţiile bugetare“. (Grupaj realizat de redacţia „Adevărul Financiar“)

Prioritate: locurile de muncă

Oamenii de afaceri chestionaţi de „Adevărul“ spun că ţinta numărul unu a tuturor măsurilor economice sau sociale pe care trebuie să le adopte guvernul ar trebui să fie conservarea locurilor de muncă şi crearea de posturi noi. Pentru atingerea acestui obiectiv, trebuie susţinute mai întâi firmele care creează locuri de muncă noi şi cele care angajează şomeri.

Iar investiţiile în infrastructură ar aspira de pe piaţă forţa de muncă disponibilizată de companiile aflate în dificultate. Statul ar trebui să încurajeze producţia naţională şi să cumpere mărfuri şi servicii în primul rând de pe piaţa românească, pentru a ajuta firmele să-şi susţină producţia. Prin această măsură, ar fi salvate locurile de muncă, mai cred managerii.

Băncile, sub lupa FMI şi CE

Reprezentanţii principalelor bănci cu capital străin din România se întâlnesc astăzi la Bruxelles cu oficialii CE şi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a analiza situaţia din sistemul bancar autohton. Mai exact, în cadrul reuniunii care a fost anunţată încă de la întâlnirea precedentă dintre bănci, FMI şi Banca Naţională a României (BNR) de la Viena, se va prezenta o evaluare a gradului de capitalizare a instituţiilor de credit.

Surse din mediul bancar ne-au declarat că datele financiare de la finele anului trecut reflectă o nevoie de suplimentare a capitalului instituţiilor de credit, în contextul reducerii ratei de solvabilitate (scăderea puterii de susţinere a creditelor neperformante din capital propriu).

La finele lunii martie, reprezentanţii a nouă grupuri bancare europene care desfăşoară activităţi în România s-au întâlnit la Viena cu oficialii FMI şi BNR şi s-au angajat să sprijine operaţiunile de pe piaţa românească. Mai mult, în caz de nevoie, să suplimenteze capitalul subsidiarelor din România. Băncile care au semnat acorduri sunt Erste Group, Volksbank, Raiffeisen, Societe Generale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank şi Piraeus Bank.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite