La ferma ieşeană "Pig", IT-ul înlocuieşte mâna de lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Porci crescuţi de la distanţă cu ajutorul computerului

necesari afacerii.
Una dintre cele mai mari şi mai moderne ferme de porci din România va fi deschisă în acest an, la Iaşi. Mihai Popescu, un tânăr din localitatea Coarnele Caprei, a decis să investească în zootehnie banii câştigaţi aproape un deceniu în Italia. "M-a întrebat ce să facă cu banii şi i-am recomandat să deschidă o fermă de porci. Proiectul a prins contur şi a devenit certitudine. Este cea mai importantă finanţare acordată de SAPARD, prin Agenţia din Iaşi", a declarat senatorul independent Neculai Apostol.
"Ferma aduce mai mult cu un joc virtual pe calculator. Când spui cât a costat totul, atunci îţi dai seama că nu e un joc", a precizat Mihai Popescu. Ferma a costat 1,4 milioane de euro, şeful SAPARD Iaşi, Eugen ţicău, precizând că ,,este o afacere în care agenţia a crezut de când a văzut proiectul". Şefii judeţului au aflat ieri cum va decurge activitatea în ferma de porci "Pig". Practic, nimeni nu va intra în cele trei hale care sunt împrejmuite.
Mâncarea se aduce cu ajutorul unor benzi pornite la o singură apăsare a unei taste. În cazul în care calculatorul se strică, nu este o problemă. Porcii au mâncare suficientă încă 24 de ore, timp în care specialiştii vor verifica sistemul. Mizeria va cădea de pe grătarele pe care stau porcii într-un şanţ cu apă, iar acest lucru va face ca în hale să nu miroasă urât. Avem şi senzori care avertizează în cazul în care aerul nu este pur", a declarat Mihai Popescu.

Ferma virtuală va exporta carne în UE
Într-un an, în ferma de la Coarnele Caprei vor fi crescuţi nouă mii de porci, în trei serii. "Este o fermă care va exporta mult în Uniunea Europeană, dar care va lucra şi cu firmele importante de industrializare a cărnii din România", a declarat Constantin Aruştei, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Iaşi. Mihai Popescu spune că, "pe viitor, aş mai putea deschide multe astfel de ferme, din statisticile Ministerului Agriculturii reieşind că este loc chiar şi în regiunea de nord-est".
După prezentarea fermei pe calculator, şefii judeţului Iaşi au rămas cu gura căscată. "Nu am crezut că aşa ceva este posibil", a declarat Radu Prisăcaru, prefectul de Iaşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite