Moscova: politică la hipodrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moscova: politică la hipodrom
Moscova: politică la hipodrom

Preşedintele Medvedev împreună cu cinci lideri din fostele republici sovietice au asistat, sâmbătă, la tradiţionala cursă hipică din capitala rusă. Liderul de la Kremlin şi-a invitat toţi omologii din CSI (toate fostele republici sovietice, mai puţin ţările baltice), dar doar cinci l-au onorat cu prezenţa.

Numai cinci lideri ai fostelor republici sovietice au participat sâmbătă la summitul informal al Comunităţii Statelor Independente (CSI) desfăşurat pe hipodromul central din Moscova, unde a avut loc o cursă hipică, eveniment monden organizat anual.

La tribuna VIP, preşedintele rus Dmitri Medvedev i-a primit pe omologii săi din Kazahstan, Azerbaidjan, Tadjikistan şi Republica  Moldova. Ceilalţi au declinat sau au boicotat invitaţia Rusiei. Şefii de stat au asistat la mai multe curse hipice, cea mai prestigiosă fiind „Cupa preşedintelui Federaţiei Ruse“. „Substratul politic al acestui eveniment a fost redus la zero, de aceea au venit  doar acei lideri care sunt interesaţi nemijlocit de curse“, nota cu ironie cotidianul economic rus “Vedomosti“.

La competiţie, preşedinţii Serge Sarkisian (Armenia), Ilham Aliev (Azerbaidjan), Nursultan Nazarbaev (Kazahstan) şi Vladimir Voronin (Republica Moldova) au avut emoţii pentru caii prezenţi în cursă. Doar liderul tadjik, Emomali Rahmonov, a stat relaxat, ţara sa neavând concurent în competiţie. Felicitările le-a primit Nursultan Nazarbaev, după ce calul din ţara sa a câştigat „Cupa“.

Motivele absenţilor

Marii absenţi au fost liderii Uzbekistanului, Turkmenistanului, Kârgâzstanului, Belarusului şi Ucrainei. Consilierul diplomatic al Kremlinului, Serghei Prihodko, a declarat că „prin tradiţie, Rusia a trimis invitaţii tuturor liderilor din Comunitatea Statelor Independente, cu excepţia, bineînţeles, a Georgiei, ţară care s-a retras din CSI după războiul cu Rusia din august 2008.

Dar unii au fost ocupaţi“. „Noi nu dramatizăm însă situaţia şi nu suntem îngrijoraţi“, a subliniat Prihodko. Kievul a motivat absenţa preşedintelui Iuşcenko prin faptul că „partea rusă nu este pregătită să organizeze o întâlnire bilaterală între cei doi şefi de stat şi, în consecinţă, participarea liderului ucrainean la cursele de cai este inoportună“.

Liderul turkmen, Gurbangulî Berdîmuhamedov, nu a dorit să dea ochii cu Medvedev după ce Turkmenistanul, cel mai mare producător de gaze naturale din Asia Centrală, a anunţat oficial vinerea trecută că este dispus să asigure gaze pentru gazoductul european Nabucco, perceput ca un rival al proiectului ruso-italian South Stream. El s-a scuzat că nu poate veni din cauza unei probleme de sănătate a unei rude.

Voronin cerşeşte sprijinul Rusiei

image

Moda şepcilor şi a salopetelor purtate de marea masă a sovieticilor a rămas o amintire



Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a luat ceva distanţă de Moscova după ce Bruxellesul a inclus ţara sa în proiectul european al Parteneriatului Estic şi Rusia nu i-a mai acordat tot împrumutul promis.

În schimb, pentru liderul comuniştilor de la Chişinău, Vladimir Voronin, a fost un bun prilej pentru a se întâlni cu Dmitri Medvedev. Formaţiunea de opoziţie din Republica Moldova, „Mişcarea Acţiunea Europeană“ (MAE), a pus prezenţa lui Voronin la Moscova pe seama disperării acestuia faţă de scăderea dramatică în sondaje.

„La fel ca în campania electorală precedentă, Vladimir Voronin s-a dus la Moscova cu câteva zile înainte de alegeri, probabil pentru a cere sprijin electoral şi financiar“, se arată într-un comunicat al formaţiunii.

Conflictul armeano-azer, fără progrese

Preşedintele Medvedev a profitat de prezenţa omologilor săi armean, Serge Sarkissian, şi azer, Ilham Aliev, pentru a căuta soluţii de rezolvare a conflictului din Nagorno-Karabah. Conform participanţilor, discuţiile au avut un caracter „foarte constructiv“, deşi nu a fost anunţat niciun rezultat concret.

Azerbaidjanul doreşte să redobândească suveranitatea asupra regiunii Nagorno Karabah, în timp ce Armenia, care deţine controlul de facto, pledează pentru obţinerea unei autonomii cât mai extinse pentru acest teritoriu.

Noua protipendadă rusă nu a ratat evenimentul vizibilitate

image

Medvedev înconjurat de liderii Kazahstanului, Azerbaidjanului, Tadjikistanului şi Republicii Moldova Foto: Reuters



Ruşii au dat uitării şepcile şi beretele proletare din epoca de glorie a comunismului. Azi, noua protipendadă politico-economică rusă se îmbracă după ultima modă occidentală.

La reuniunea mondenă de pe hipodrom, doamnele şi-au afişat rochiile şi pălăriile – la fel ca la faimoasa cursă de la Ascot -comandate la Paris şi Londra, iar domnii – costumele şi pălăriile înnobilate cu panglici tricolore: roşu, albastru, alb, pentru a fi remarcaţi de liderul de la Kremlin. S-au făcut pariuri pe sume considerabile, iar băuturile scumpe au curs valuri.

La mijlocul anilor 90, noii bogătaşi ai Rusiei căpătaseră reputaţia de oameni înnebuniţi după briliante şi dornici să se îmbrace din cap până în picioare în haine confecţionate de cele mai renumite case de modă. Acum, elita rusă s-a săturat de calificativul „vulgar” şi vrea o schimbare radicală de imagine. Rusia este o ţară cu tradiţie seculară în pasiunea pentru eleganţă. O vreme, această pasiune pentru lux a fost dată la o parte de bolşevici, dar a fost revitalizată de câţiva ani. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite