De ce ni se inflamează ganglionii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce ni se inflamează ganglionii
De ce ni se inflamează ganglionii

Uneori, ganglionii se inflamează aparent fără un motiv anume, însă  dacă ai sesizat acest lucru, nu trebuie să rămâi indiferent, pentru că sănătatea ta ar putea fi ameninţată.

Ganglionii sunt dispuşi strategic pe întreaga suprafaţă a corpului. Ei au un rol esenţial în apărarea organismului, fiind primii care te avertizează de prezenţa unei infecţii.

Îi poţi simţi la palpare pe gât, în jurul urechilor, la nivelul claviculei, în zona axială şi în cea inghinală sau, în profunzime, pe torace, pe abdomen ori în jurul unor organe. Creşterea în volum a ganglionilor superficiali, plasaţi sub piele, poate fi sesizată uneori la pipăit sau uneori chiar cu ochiul liber şi sunt un semnal că acea zonă este bolnavă.

Când trebuie să-ţi faci griji

În mod normal, ganglionii au un diametru de circa un centimetru. Uneori, dacă îţi palpezi singur zona gâtului sau pe cea axilară, vei simţi prezenţa ganglionilor, fără să fie un motiv de îngrijorare.

Însă, dacă mărimea ganglionilor depăşeşte această dimensiune, dacă sunt sensibili la atingere, au suprafaţa neregulată, sunt duri şi imobili, iar pielea este înroşită, este cazul să te prezinţi la medic, deoarece poate fi vorba de o afecţiune serioasă.

Unele medicamente pot fi de vină

Gripa, guturaiul sau amigdalita poate fi însoţită de o inflamare a ganglionilor limfatici din zona gâtului, mandibulei sau urechilor.

Uneori chiar şi o înţepătură de insectă sau sensibilitatea la anumite medicamente poate duce la creşterea în volum a ganglionilor. Însă acest simptom apare şi în cazul unor boli imunitare, cum ar  fi SIDA, poliartrita reumatoidă sau lupusul. 

Consultă medicul!

Dacă ai avut o răceală sau o infecţie pentru care ai urmat un tratament, dar ganglionii nu şi-au revenit la dimensiunea normală, este recomandat să consulţi medicul pentru noi investigaţii.

Este important ca acesta să descopere cauza adenopatiei şi simptomelor asociate ei, pentru a putea stabili tratamentul indicat în această situaţie.  

Infecţiile, cea mai frecventă cauză

Inflamarea ganglionilor, numită şi adenopatie, apare adesea în urma prezenţei unei infecţii virale, bacteriene, fungice sau parazitare în organism.

Simptomul poate însoţi infecţiile faringiene, otita, tuberculoza, abcesul dentar, o rană infectată, dar şi bolile copilăriei, precum oreionul sau rujeola. Bolile cu transmitere sexuală, de tipul sifilisului sau toxoplasmozei, pot duce şi ele la inflamarea ganglionilor.

Poate fi un semn de cancer

Unele tipuri de cancer, precum cel limfatic sau leucemia, pot duce la inflamarea ganglionilor. De asemenea, în cazul cancerului metastazic la organe pot apărea adenopatii regionale, care sunt de fapt o extensie a celulelor tumorale pe care ganglionii încearcă să o stopeze. Astfel, cancerul la sân, de exemplu, poate duce la creşterea în volum a ganglionilor din zona axilară (subraţ).

image

Specialistul nostru


Dr. Radu Leon George
medic de familie,
competenţă în fiziokinetoterapie


Cele mai frecvente cauze ale inflamaţiei ganglionare sunt traumatismele sau microtraumatismele directe asupra lor. De asemenea, acest proces apare şi atunci când un organ adiacent lor este afectat (ca în cazul neoplasmelor, dar nu numai).

Un ganglion sau o grupă ganglionară inflamată nu indică neapărat un proces canceros, însă există câteva semne care trebuie luate în considerare: ganglionul este tare şi are un grad mic de mobilitate, deoarece aderă la ţesutul de dedesubt, pe care, în mod normal, ar trebui să alunece. Inflamaţia glandelor sudoripare de la nivelul axilei poate afecta şi ea ganglionii locali, deseori putând alerta asupra unui fals neoplasm mamar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite