Funeriu pentru revista Nature: avem opt luni să aplicăm legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat într-un interviu pentru revista americană Nature că bani din din cercetare nu au ajuns până acum la cei mai buni cercetători din România.

Funeriu a spus despre cercetarea ştiinţifică românească că se dezvoltă rapid, "însă multe dintre institute şi grupuri universitare de cercetare încă nu funcţionează bine, chiar dacă, din 2005 până în 2008, au primit din ce în ce mai mulţi bani".  Nici în poziţiile academice nu ajung cei mai buni oameni, mai spune Funeriu, care critică cumulul de funcţii în învăţământul universitar şi „nepotismul ştiinţific”.


Întrebat ce măsuri a luat pentru stimularea cercetării şi a ştiinţei, Funeriu răspunde că una dintre ele a fost creşterea bugetului pentru anul 2011, deoarece scăzuze mult. O altă măsură a fost includerea României în mari proiecte internaţionale, precum acceleratorul de particule de la Geneva.

Faptul că cercetarea din România nu stă deloc bine a fost semnalat zilele trecute şi de  Asocaţia Ad Astra, care  a atras atenţia că universităţile româneşti, chiar dacă ocupă locuri mai bune în Clasamentul SIR World 2010, unde sunt luate în considerare insituţiile care au avut un număr de cel puţin 100 de publicaţii, nu stau deloc bine la calitatea şi la impactul articolelor publicate. Anul acesta, Universitatea Politehnică şi Insitutul de Fizică Atomică sunt pe primele locuri în România şi pe locurile 472, respectiv 491 în lume la articole publicate. De exemplu, poziţia 472 a Universităţii Politehnice din Bucureşti nu înseamnă şi că articolele luate în considerare au factor de impact mare.


 În interviul citat mai sus, Funeriu nu uită să amintească şi de recent adoptata şi criticata lege a Educaţiei. "Comisia pentru educaţie a studiat atent toate modelele de sistem de învăţământ din alte ţări", spune ministrul în interviul menţionat. El explică şi rezistenţa "vechii gărzi" la noile prevederi ale legii, motivând că aceasta interzice rudelor să ocupe funcţii în aceeaşi universitate sau rectorilor să deţină funcţii publice. Funeriu a mai spus că are opt luni în care va genera legislaţia seundară pentru a pune în aplicare legea.


Întrebat, în finalul interviului, dacă va reveni la cariera ştiinţifică, Funeriu răspunde că nu ştie cât de grea ar putea fi întoarcerea, susţinând că ar mai vrea să rămână în politică. "S-ar putea ca trecerea să fi fost ireversibilă", afirmă Funeriu, care încheie interviul spunând că "singurul lucru mai satisfăcător decât ştiinţa este să-ţi serveşti patria".
În acelaşi număr al revistei apare şi o analiză comparativă despre starea cercetării ştiinţifice în două ţări balcanice: România şi Bulgaria.

Găsiţi aici interviul:
http://www.nature.com/news/2011/110112/full/news.2011.8.html


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite