Procurorii-gorbunovi, repuşi în funcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii-gorbunovi, repuşi în funcţii
Procurorii-gorbunovi, repuşi în funcţii

Înalta Curte i-a iertat pe procurorii doljeni care au contribuit la eliberarea deţinutului Serghei Gorbunov. Şefii Parchetului Tribunalului Dolj şi-au recâştigat în instanţă funcţiile, după ce au fost demişi de CSM pentru scăparea banditului moldovean Serghei Gorbunov.

Decizia reabilitării procurorilor-şefi de la Parchetul Tribunalului Dolj aparţine Completului de 9 judecători ai instanţei supreme şi este definitivă.

Consiliul Superior al Magistraturii este obligat să ia act de decizia instanţei şi să-i reinvestească în funcţiile deţinute anterior pe procurorii Gheorghe Stoian, Tena Tulitu şi Ioana Sandu.

Citiţi şi:


În luna martie 2009, la aproape două luni după ce Serghei Gorbunov a devenit principalul suspect al dublului asasinat de la o casă de schimb valutar din Braşov, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Gheorghe Stoian, adjunctul acestuia, Tena Tulitu, şi şeful Secţiei Judiciare, Ioana Sandu, au fost revocaţi din funcţii de CSM.

Tot atunci, au fost revocaţi din funcţii şi şefii Tribunalului Braşov şi cei ai Tribunalului Dolj, iar procurorul doljean care s-a ocupat direct de cazul Gorbunov, Marius Vlădoianu, a fost exclus din magistratură.

Toţi magistraţii sancţionaţi în cazul Gorbunov au atacat deciziile CSM la instanţa supremă. Contestaţia procurorului Marius Vlădoianu se va judeca la Curtea Supremă, la 26 noiembrie.

Eliberat pentru glaucom

Anchetele au demonstrat că Serghei Gorbunov, condamnat definitiv, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru tentativă de omor în urma unui jaf armat, fusese eliberat, în mai 2008, pentru trei luni din motive medicale, însă nu s-a mai întors la locul de detenţie.

În momentul eliberării cetăţeanului moldovean, procurorii nu au declarat recurs, deşi acesta suferea de glaucom, afecţiune care poate fi tratată în sistem penitenciar. După eliberarea asasinului, nimeni nu s-a mai interesat de soarta lui.

CSM: Aveau funcţii degeaba

Tena Tulitu (stânga) şi Ioana Sandu vor reveni la conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj   Foto: Mediafax

image



Cei trei şefi au fost găsiţi vinovaţi de inspecţia CSM întrucât nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile specifice funcţiilor de conducere. Astfel, potrivit CSM, motivele revocării în cazul prim-procurorului Gheorghe Stoian şi al celorlalţi doi şefi au fost neimplicare în organizarea activităţii secţiei judiciare privind analiza sentinţelor date de instanţele judecătoreşti.

Inspectorii CSM au arătat că în cadrul şedinţei de analiză a soluţiilor din data de 6 mai 2008, prin care a fost pusă în discuţie sentinţa penală 178/5 mai 2008 a Tribunalului Dolj, când a fost admisă cererea de întrerupere a pedepsei formulate de Serghei Gorbunov, nu a fost examinată sub aspectul îndeplinirii condiţiei prevăzută de lege ca lăsarea în libertate să nu prezinte pericol social concret pentru ordinea publică.

În cadrul acestei şedinţe s-a luat decizia de a nu se ataca cu recurs această hotărâre. Inspecţia CSM a mai atras atenţia şi că prim-procurorul Gheorghe Stoian nu s-ar fi implicat în gestionarea situaţiei de criză privind prezentarea în mass-media a împrejurărilor în care s-a dispus întreruperea executării pedepsei condamnatului Serghei Gorbunov.

image
image

Verificarea temeiniciei hotărârii judecătoreşti şi constatarea aspectelor de practică neunitară nu fac parte dintre atribuţiile stabilite în sarcina mea.

image


Gheorghe Stoian
prim–procuror Parchetul
de pe lângă Tribunalul Dolj


Apăraţi de Asociaţia Magistraţilor

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a luat apărarea procurorilor Stoian, Tulitu şi Sandu. Preşedintele AMR, Mona Pivniceru, a declarat, ieri, că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este una corectă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite