“România nu absoarbe suficienţi bani europeni”, acuză Emil Boc şi Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc s-a declarat nemulţumit de nivelul scăzut al absobţiei fondurilor provenite de la Uniunea Europeană, aceasta la numai o zi după ce preşedintele Traian Băsescu a susţinut că România ar trece mai uşor prin criză dacă ar utiliza cele 30 de miliarde de euro - bani europeni.

În cadrul reuniunii comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor comunitare, şeful Exevutivului român a declarat, marţi, că numai 882 de milioane de euro sunt plăţi efective realizate din proiectele de peste şase miliarde de euro pentru care au fost semnate contracte şi decizii de finanţare.

Cifrele publicate marţi prezintă în felul următor situaţia accesării fondurilor europene în România, până la data de 9 iulie: 18.777 de proiecte depuse pentru fonduri UE, în valoare cumulată de 38,9 miliarde de euro, dar numai 4.421 de proiecte de 9,4 miliarde de euro - aprobate. Din totalul acestora din urmă, contracte şi decizii de finanţare au fost semnate pentru 3.146 proiecte în valoare de 6,06 miliarde euro, iar totalul plăţilor efective s-a ridicat la doar 882 milioane euro.

Citeşte şi:

Fonduri de la UE sau de la stat?

Nereguli cu fonduri UE

Cum ar scoate oamenii de afaceri români ţara din criză

România riscă să piardă 169 milioane de euro fonduri PHARE

Premierul a spus miniştrilor prezenţi la reuniune că acest lucru îl nemulţumeşte "profund" şi că, în acest ritm, există riscul ca România să nu poată cheltui toate fondurile puse la dispoziţie pentru acest an, de către Executivul comunitar, transmite Mediafax.

O altă voce ca s-a făcut auzită marţi, în cadrul reuniunii de la Palatul Victoria, a fost cea a ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, care a acuzat ministerele Sănătăţii, Muncii şi Educaţiei că nu au depus nicio cerere de rambursare pentru fonduri europene la Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, unde sunt alocate 130 milioane euro pentru 2007-2010.

"Până în prezent, nu a fost depusă nicio cerere de rambursare. Deci, asta e situaţia. Numai pentru descentralizare ministerele au la dispoziţie 64,603 milioane euro. Nu-i nevoie de ei aici, îi dau înapoi mâine dimineaţă", a susţinut Blaga. Acesta a adăugat că Ministerul Sănătăţii a depus doar şase proiecte, Ministerul Muncii alte şase, iar Ministerul Educaţiei nouă proiecte, toate în valoare de 48 milioane euro.

Afirmaţiile reprezentanţilor din Guvern vin la numai o zi de la declaraţia preşedintelui Traian Băsescu prin care susţinea că statul ar trece peste criza economică "mult mai uşor" dacă ar utiliza cele 30 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile.

"Noi avem 30 de miliarde de euro nerambursabili pe care trebuie să îi investim în România în perioada 2010-2013. Aş face menţiunea că doar utilizând banii de la UE la un volum de 7-10 miliarde euro pe an, România ar putea să treacă mult mai uşor peste criza economică", a declarat Traian Băsescu. Declaraţia preşedintelui a fost făcută luni, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Şi la începutul lunii iulie, Traian Băsescu a ridicat problema absobţiei ineficiente a fondurilor UE, oferind ca exemplu Ministerul Transporturilor, care nu a atras nicio finanţare europeană. Motivul invocat de preşedinte a fost incompetenţa angajaţilor "arhiselecţionaţi".

"Dacă cei plătiţi cu 75% mai mult, arhiselecţionaţi, nu reuşesc să mişte banii europeni, să finalizeze proiectele, asta nu e decât o problemă de incompetenţă. Este adevărat, nu peste tot. O incompetenţă consistentă, nu o reproşez ministrului, e la Ministerul Transporturilor (...) Acolo e un aparat de o sută şi ceva de competenţi, plătiţi cu 75% mai mult şi care nu au niciun proiect, măcar pe un tronson de 50 kilometri, aprobat la Bruxelles", a afirmat Băsescu, citat de money.ro.

Un alt exemplu priveşte investiţiile europene în agricultură, prin Fondul European pentru Agricultură si Dezvoltare Rurală (FEADR), datorită căruia România are la dispoziţie peste 8,1 miliarde de euro oferiţi de UE pentru proiecte de dezvoltare agricolă. Acestora li se adaugă aproape două miliarde de euro, contribuţie naţională de la bugetul de stat. Fondurilor pentru agricultură li se adaugă cele destinate sectorului piscicol din România, în valoare de peste 230 de milioane de euro, la care statul contribuie cu aproape 77 de milioane de euro.

image

Potrivit situaţiei absorbţiei fondurilor pentru agricultură, dezvoltare rurală şi pescuit, până la data de 5 iulie 2010, publicate pe site-ul Guvernului, din peste 4,6 milioane de proiecte depuse, dintre care aproape 3,4 milioane - aprobate, numai 12.773 au contractele semnate şi plăţile de peste 1,13 miliarde de lei - efectuate. Această sumă reprezintă, cu aproximaţie, doar 270 de milioane de euro din totalul de peste 10,4 miliarde de euro puse la dispoziţia acestui sector de către Uniunea Europeană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite