Prima misiune FMI de evaluare a acordului preventiv soseşte astăzi la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) de evaluare a acordului preventiv stand-by încheiat cu România soseşte, astăzi, în ţară. Evaluarea va fi condusă de şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, în colaborare cu echipe din cadrul Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale.

"Concluziile evaluării vor fi prezentate la sfârşitul vizitei", a declarat reprezentantului FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek. Obiectule analizei este acordul preventiv cu FMI care stabileşte un cadru şi o serie de ţinte în domenii precum energia, transporturile şi sănătatea.

Prezentă în România în perioada 27 aprilie - 9 mai, misiunea FMI se va întâlni cu autorităţile române, dar şi cu reprezentanţii partidelor politice, ai sindicatelor, cu băncile, asociaţiile oamenilor de afaceri, dar şi cu societatea civilă, informează Agerpres.

Potrivit reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, una dintre cele mai importante probleme aflate pe agenda discuţiile între FMI şi autorităţile române este situaţia întreprinderilor de stat care produc pierderi.

Tănăsescu a precizat că întâlnirile între oficialii Fondului şi reprezentanţii români vor avea trei "mari coodonate":
- continuarea procesului de consolidare fiscală;
- continuarea procesului de reforme structurale;
- asigurarea stabilităţii financiare.

"În cadrul subiectelor legate de reforma structurală se află cele care se referă la situaţia întreprinderilor de stat, care reprezintă cea mai importantă problemă, după părerea mea. O altă temă care va fi abordată este cea a continuării reformelor structurale din domeniile administraţiei publice, guvernanţei locale şi, desigur, guvernanţei centrale. Al treilea mare obiectiv al discuţiilor îl va constitui stabilitatea financiară şi, nu în ultimul rând, întărirea politicii monetare în anii care urmează'', a adăugat Mihai Tănăsescu.

Aşa cum s-a anunţat şi după aprobarea în Boardul FMI a noului program stand-by de tip preventiv cu România, problema restructurării, privatizării sau chiar a desfiinţării unora dintre companiile de stat care produc pierderi, inclusiv a unor mine de cărbune, este un capitol de importanţă majoră pentru economia românească.

Despre Acordul Stand-By

Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.

Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmând să se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite