AL-Qaeda şi talibanii loviţi de criza financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
AL-Qaeda şi talibanii loviţi de criza financiară
AL-Qaeda şi talibanii loviţi de criza financiară

Organizaţia teroristă Al-Qaeda este serios afectată de criza financiară, susţin Statele Unite ale Americii. Potrivit lui David Cohen, reponsabil al Trezoreriei Americane pentru monitorizarea situaţiei financiare a organizaţiilor teroriste, reţeaua este afectată de actuala situaţie de criză economică manifestată la nivel global, transmite ABC News.

Din cauza bugetului redus, Al-Qaeda se confruntă cu dificultăţi în privinţa recrutării şi formării insurgenţilor, a declarat oficialul american.

Citiţi şi:


Şi talibanii au fost afectaţi de criza financiară, dar mai puţin decât rebelii conduşi de Osama bin Laden, spun reprezentanţii Trezoreriei Americane.

Talibanii şi alte grupuri de militanţi au fost mai puţin afectaţi de criză, stând mult mai bine decat Al-Qaeda la capitolul fonduri, au declarat oficialii americani.

David Cohen susţine că grupările talibane au o situaţie mai bună datorită banilor obtinuţi de pe urma traficului de droguri, dar şi din taxele de protecţie colectate de la diverşi oameni de afaceri.

Cu toate că influenţa Al-Qaeda este vizibil în scădere, organizaţia teroristă îşi poate reveni oricând, avertizează Cohen, mulţumită numeroşilor donatori.

Directoarea Centrului American pentru Democraţie, Rachel Ehrenfeld, care a scris o carte numită "Funding Evil", este de părere că legătura financiară dintre cele două organizaţii devine tot mai strânsă.

"Îşi spun talibani, îşi spun Al-Qaeda, îşi spun în multe feluri, toate aceste organizaţii care practică jihadul. În acelaşi timp, ei se antrennează împreună şi au mai mult sau mai puţin aceleaşi resurse pentru fonduri", scrie Ehrenfeld.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite