Fără fast-fooduri în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul a aprobat ieri o lege prin care interzice prepararea, comercializarea şi distribuirea alimentelor de tip junk-food în unităţile de învăţământ din România Ţara noastră

Parlamentul a aprobat ieri o lege prin care interzice prepararea, comercializarea şi distribuirea alimentelor de tip junk-food în unităţile de învăţământ din România

Ţara noastră devine al doilea stat european, după Estonia, care ia astfel de măsuri de protecţie a sănătăţii copiilor.

Sunt apetisante, accesibile şi se vând la pachet cu o jucărie dintr-un desen animat celebru. Conţin însă foarte multe grăsimi, colesterol, zaharuri şi sunt responsabile de apariţia obezităţii la copii. Este vorba despre produsele de tip fast-food.

Exasperaţi de campaniile derulate în şcoli de restaurantele care promovează mâncarea de tip junk-food (nesănătoasă pentru organism), câteva sute de părinţi clujeni au iniţiat un proiect legislativ pentru stoparea acestui fenomen.

Copiii erau îndemnaţi să vină cu bani de acasă

"Ideea ne-a venit în octombrie 2006, în urma unei acţiuni promoţionale desfăşurate în mai multe şcoli de o anumită companie de fast-food. Folosindu-se de clovni, aceasta îşi promova produsele în rândul copiilor, în timpul orelor de curs. Îi îndemnau pur şi simplu să vină cu bani de acasă pentru a cumpăra produsele firmei. N-am fi avut nimic împotrivă dacă era vorba despre o mâncare sănătoasă", ne-a declarat Cristina Iacob, una dintre iniţiatoarele acestui proiect.

Cel care a promovat în parlament această iniţiativă civilă a fost deputatul independent Mircia Giurgiu. "După aproape doi ani proiectul celor peste 700 de părinţi clujeni s-a concretizat într-un act normativ care, sperăm noi, va duce la reducerea consumului de produse nesănătoase în şcoli", ne-a spus Giurgiu.

El a adăugat că drumul către această reuşită nu a fost unul uşor. "Am avut de întâmpinat multe obstacole. Deşi am primit o scrisoare de susţinere a acestui proiect chiar din partea companiei de fast-food acuzată de părinţi, atunci când am cerut asumarea publică a acestei poziţii, am fost refuzat", a detaliat deputatul.

Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, care s-a implicat în susţinerea proiectului de lege pentru alimentaţie sănătoasă în şcoli, spune că "adoptarea acestui proiect este un mare succes pentru protejarea sănătăţii copiilor, în condiţiile în care aproape 30 la sută dintre ei suferă de obezitate".

Măsuri similare au fost adoptate şi în SUA, unde sunt înregistraţi cei mai mulţi copii obezi. În şcolile din Marea Britanie se desfăşoară un amplu program de promovare a alimentaţiei sănătoase, susţinut de celebrul bucătar Jamie Oliver.

Alimente avizate de nutriţionişti

Legea pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar, adoptată ieri de Camera Deputaţilor, care este şi for decizional în acest caz, mai prevede că meniurile servite în cantinele din şcoli trebuie să fie avizate de specialişti în nutriţie, acreditaţi de Ministerul Sănătăţii.

Tot Ministerul Sănătăţii trebuie să elaboreze în termen de 60 de zile o listă cu alimentele nerecomandate şcolarilor (care conţin multe grăsimi, sare, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari), în acord cu recomandările nutriţioniştilor.

Cine este Mircia Giurgiu?

Mircia Giurgiu (foto) a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr. 13 Cluj, la 17 decembrie 2004. A fost membru al Partidului România Mare până în ianuarie 2005, când a devenit parlamentar independent. În această perioadă a iniţiat 174 de propuneri legislative, printre care propunerea pentru modificarea şi completarea legii privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor şi propunerea legislativă privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.

Efectele alimentaţiei nesănătoase

Alimentaţia considerată nesănătoasă favorizează producerea obezităţii la copii. "Nu este vorba numai de aspectul fizic neplăcut, ci şi de apariţia colesterolului, a diabetului zaharat, a unui nivel crescut de grăsimi în sânge precum şi a bolilor cardiovasculare. Toate aceste efecte negative cumulate reduc speranţa de viaţă", a explicat specialistul în nutriţie, Nicolae Hâncu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite