Farmaciştii vor face grevă japoneză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Farmaciştii se vor afla, marţi şi miercuri, în grevă japoneză, pentru a protesta faţă de "situaţia muribundă în care se află sistemul farmaceutic" şi pentru a face un apel la guvern să găsească urgent soluţii de evitare a falimentării farmaciilor, a anunţat luni Colegiului Farmaciştilor din România.

"Ne confruntăm cu o situaţie extrem de gravă, întrucât farmaciile nu au mai primit banii pentru medicamentele eliberate în ultimele cinci luni şi nu vor mai primi niciun ban cel puţin până în luna februarie a anului viitor. O mare parte dintre farmacii, mai ales cele din mediul rural, sunt în stare de insolvenţă, fiind somate să îsi plătească datoriile către stat şi către furnizorii de medicamente. În ciuda nenumăratelor semnale pe care le-am dat până acum şi a discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii autorităţilor publice, nu a fost găsită nicio soluţie. Situaţia se deteriorează rapid şi credem că este cazul ca un prim pas al protestului nostru să fie declanşarea unei greve japoneze", spun reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor din România.

Potrivit reprezentanţilor Colegiului Farmaciştilor, prelungirea termenelor de plată de la 60 la 210 zile, începând cu luna iunie, a adus farmaciile într-o situaţie fără precedent. "Cu toate economiile epuizate şi fără a mai avea nicio încasare de la casele de asigurări de sănătate, farmaciile trebuie să se aprovizioneze cu medicamente pentru populaţie şi să plătească impozitele, TVA-ul, salariile, chiriile şi celelalte cheltuieli necesare funcţionării", spun farmaciştii.

Potrivit farmaciştilor, creditul de angajament aprobat este pe cale de a se epuiza până la sfârşitul lunii noiembrie datorită creşterii consumului de medicamente în sezonul rece şi a creşterii numărului de îmbolnăviri de gripă porcină.

Semnale de alarmă au tras, recent, şi producătorii, importatorii şi distribuitorii de medicamente. Astfel, pe 2 noiembrie, reprezentanţii firmelor de profil au declarat, pentru NewsIn, că importul şi distribuţia de medicamente sunt la un pas de blocaj, în plină pandemie de gripă, în condiţiile în care spitalele şi farmaciile au acumulat datorii de peste 120 de milioane de euro. "Spitalele au datorii de peste 60 de milioane de euro, din care grosul datează din 2007-2008, iar farmaciile, cel puţin la fel de mult, datoriile fiind acumulate în doar câteva luni, din martie 2009 încoace", a precizat preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR), Viorel Vasile.

Iar pe 7 noiembrie, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a avertizat că menţinerea subfinanţării din Sănătate în 2010 va duce la colapsul sistemului, la jumătatea anului viitor. Producătorii au subliniat că principala problemă ce ar putea afecta accesul pacienţilor la medicamente, pe termen scurt, este subfinanţarea acută a sistemului de sănătate. "Anul acesta, sistemul a beneficiat de 3,2% din PIB şi a clacat după trei trimestre. În 2010, dacă se va merge pe varianta de doar 3% din PIB, întreg sistemul de sănătate se va prăbuşi la jumătatea anului. Esenţială este, aşadar, susţinerea financiară a întregului sistem", a spus directorul executiv ARPIM, Dan Zaharescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite