Cum să faci bani din falimentarea propriilor firme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afaceristul Gheorghe Tofan, ale cărui afaceri cu armata sunt cercetate de DNA, a dezvoltat de-a lungul timpului o schemă pentru a face bani din falimentul societăţilor pe care le

Afaceristul Gheorghe Tofan, ale cărui afaceri cu armata sunt cercetate de DNA, a dezvoltat de-a lungul timpului o schemă pentru a face bani din falimentul societăţilor pe care le controlează.

Tofan şi-a deschis mai multe firme prin care a derulat diferite afaceri şi care au devenit insolvabile după ce au acumulat datorii la stat. Ingineria financiară: societăţile lui Gelu Tofan se creditează între ele alcătuind un domino. Altfel spus, acţionarul Tofan este şi debitorul, şi creditorul în procesul de faliment. Păgubaşul, în mai multe cazuri, este statul român.

De exemplu, în 2003, Tofan Grup International a declanşat procedura de faliment a firmei Rombuild 2000 SRL, fosta Tofan Construct, în care au fost acţionari, până în 1999, Gheorghe Tofan, cu 30%, şi Tofan Industries SA, cu 20%. Potrivit Arhivei Electronice de Garanţii Reale Imobiliare, pe numele Rombuild 2000 s-au emis mai multe titluri executorii şi avea în 2003 o datorie către Ministerul Finanţelor Publice de aproximativ 28 de miliarde ROL, reprezentând impozit pe venituri, TVA şi pe salarii.

Rombuild 2000 a preluat în august 2001 acţiunile societăţii Unipan SA, unde acţionar majoritar a fost Gheorghe Tofan. Identic cu firma anterioară, Tofan Grup, în calitate de creditor, controlată de Gheorghe Tofan, a deschis, în 2002, procedura de faliment împotriva societăţii Unipan SA.

"Perla Coroanei", Danubiana, este insolventă

Situaţia se repetă în 2006, când Tofan Grup deschide procedura de faliment împotriva societăţii Danubiana SA. Atunci, acţionarul majoritar şi administratorul de la Danubiana SA era tot Gheorghe Tofan. În cazul acesta, în afara Ministerului Finanţelor, păgubit ar putea fi şi Romexterra Bank, deoarece Danubiana a garantat cu activele sale un credit al lui Tofan Grup de la Romexterra Bank în valoare de 10.234.000 RON, pe care, apoi, nu a putut să-l achite.

Printr-o sentinţă comercială, Tribunalul Bucureşti a deschis procedura insolvenţei după ce Wurfbain Nordmann BV, un furnizor al Danubiana specializat în produse de cauciuc pentru construcţii, a cerut instituirea procedurii de lichidare judiciară sau de administrare specială în vederea redresării. Danubiana trebuia să-i plătească contracte în valoare de 220.000 de euro. La rândul său, Danubiana este creditorul firmei Cerelast SA (Centrul de Cercetări pentru Prelucrarea Polimerilor), al cărei faliment îl declanşează în 2006. Acţionarul majoritar al Cerelast este Tofan Grup International.

Cerelast, o verigă în acest lanţ de falimentări, şi-a făcut datoria în 2005 şi a cerut insolvenţa firmei TG Management SRL. La TG Management, acţionar majoritar, cu 90%, a fost, până în 4 martie 2005, Gheorghe Tofan. Cerelast a mai declanşat în 2003 procedura de faliment şi pentru T.G.M. Metalic SRL, unde acţionar cu 80% din acţiuni a fost omniprezentul Gheorghe Tofan. În cazul Danubiana International, statul nu a mai aşteptat să facă altcineva cererea de faliment şi prin A.F.P. Sector 4 a deschis procedura de insolvenţă. (Valeria Cupă)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite