Ce fac românii de 1 Mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minivacanţele de pe litoral şi de la munte au rămas în top.Autorităţile locale din toată ţara s-au întrecut în a organiza concerte, spectacole şi concursuri sportive. Cuvântul de ordine este distracţia.

Dumitru Armeanu, 65 de ani, este pensionar ieşean. Pentru că nu are suficienţi bani pentru o ieşire la munte sau la mare, dar vrea să petreacă de 1 Mai, s-a gândit să iasă cu familia la un grătar, la iarbă verde.

 „Acum 10 ani mergeam pe litoral sau la Băile Herculane. Acum mai pleacă în vacanţe doar cei avuţi. Noi vrem să ieşim la iarbă verde, ori la Ciric, ori prin Bucium”, a spus ieşeanul. Pensionarul adaugă că va merge împreună cu familia şi ia în calcul şi varianta unui grătar.

Ce pot face cei care rămân acasă

Bacău. Distracţia de 1 Mai va începe abia spre seară, când pe Insula de Agrement va avea loc un concert susţinut de DJ-ul Christian Green. Pe 2 Mai, de la ora 9.00, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport  va organiza mai multe întreceri sportive. În program sunt incluse concursuri de cros şi role, o expoziţie foto şi un spectacol de muzică folk. Toate acestea vor avea loc în aer liber, în zona Complexului Sportiv din Bacău.

Timiş. Amatorii de muzică electronică din Timişoara vor avea parte de un eveniment intitulat „1 Mai Muncitoresc”, care va însemna nu mai puţin de 17 ore de party în aer liber. Petrecerea va avea loc la Muller Guttenbrunn Recycling. Sâmbătă, amatorii de fotbal se vor relaxa pe stadionul „Dan Păltinişanu”, unde „Poli” întâlneşte Farul. Meciul va începe de la ora 18.30, iar biletele costă între 10 şi 20 de lei.

Hunedoara. De 1 Mai în judeţul Hunedoara, are loc Festivalul „Park Fest”, pe Platoul Soarelui de la Castelul de apă din Clopotiva. Caraş-Severin. Alpiniştii se pot întrece de 1 Mai la Herculane unde va avea loc, de la ora 10.00, cel mai titrat concurs de escaladă pe stâncă din România. 

Cluj. Locuitorii municipiului vor asalta de 1 Mai zonele verzi de la periferie, în special Făgetul, unde anii trecuţi partidele s-au întrecut să le ofere mici şi bere gratis.

image

Gabriel şi Georgiana Dragomir (dreapta), împreună cu prietenii lor, vor petrece în Delta Dunării Foto: Marian Vilău



Oradea
. Trei serbări câmpeneşti vor fi organizate în Parcul Nicolae Bălescu, Parcul I.C. Brătianu şi în zona Silvaş, pe malul drept al Crişului Repede. Sunt invitaţi interpreţi de muzică populară, iar mititeii şi berea nu vor lipsi. Petrecerile încep la ora 17.00.

Satu Mare. Asociaţia  Crescătorilor şi Deţinătorilor de Cai din Satu Mare organizează mâine un raid călare pe valea râului Tur.

Târgu  Mureş. Evenimentul zilei de 1 Mai este deschiderea oficială a complexului „Weekend”. Cele 40 de hectare ale zonei de agrement îi aşteaptă pe mureşenii care doresc să joace tenis de masă în aer liber, să mănânce mici la iarbă verde sau să se distreze cu copiii în parcul de joacă special amenajat.

Bistriţa. Primăria le oferă în acest an bistriţenilor alternativa pentru minivacanţa de 1 Mai, un concert folcloric cu Dumitru Fărcaş, vineri, de la ora 16.00, dar şi alte manifestări distractive în Pădurea Schullerwald. Tinerii nu au fost uitaţi şi pot participa, gratuit, la un concert hip-hop susţinut de nouă formaţii, în clubul InnJoy.

Valea Prahovei, luată cu asalt

Sinaia, Buşteni, Predeal şi Azuga se numără printre destinaţiile preferate ale românilor pentru minivacanţa de 1 Mai.Azuga:Turiştii pot petrece 1 Mai plătind la cazare preţuri cuprinse între 320 de lei şi 800 de lei pe zi, în funcţie de condiţiile oferite de hoteluri.

O cameră dublă într-o pensiune de două stele costă între 80 de lei şi 100 de lei pe zi. Sinaia: Hotelierii au oferte speciale pentru turiştii veniţi în vacanţă la munte. Astfel, pentru un hotel de patru stele, o cameră dublă costă cu 30 de lei mai puţin decât în mod obişnuit. Pentru minivacanţa de 1 Mai cele mai solicitate au fost vilele, pentru care turiştii au făcut rezervări încă din luna martie.

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consnumatorilor (ANPC)  îi atenţionează pe turişti să fie atenţi la cazare. “Îi sfătuiesc să vadă mai întâi camerele şi apoi să plătească. E un lucru care trebuie solicitat. Nu vă încredeţi în stele”, a spus comisarul Alexandru Cârdei.

La ultimul control efectuat miercuri de inspectorii ANPC au fost descoperite nereguli la popasul din Nistoreşti, la kilometrul 84 pe DN1. “Popasul are contract cu microbuzele care transportă turişti, se opresc aici, mănâncă şi apoi se întreabă de ce s-au îmbolnăvit”, a explicat Mihail Mohaci, vicepreşedintele ANPC.

O altă unitate cu probleme descoperită de inspectorii ANPC a fost hostelul Eldorado din Sinaia. Reprezentanţii Autorităţii au apreciat că mucegaiul, igrasia, saltelele rupte, prizele şubrede şi băile ruginite pot pune în pericol sănătatea turiştilor.

Turiştii au început să sosească pe litoral

image

Familia Ciobanu, la mare

Familia Ciobanu a venit ieri din Ploieşti pentru a petrece la mare minivacanţa de 1 Mai. „Vom sta trei zile la Constanţa şi avem de gând să ne plimbăm prin toate staţiunile de pe litoral. I-am luat cu noi şi pe copii, ca să ne distrăm împreună“, a spus Liviu Ciobanu, 31 de ani.

Unde te poţi distra?

Un grup de tineri tulceni a dat Valea Prahovei pe Delta Dunării. „Am fost la munte şi acum ne îndreptăm către Deltă. Stăm în cort, pescuim şi facem şi baie dacă vremea ne permite”, a spus Gabriel Dragomir.

Mamaia.  În clubul Bamboo, va cânta astăzi Busta Rhymes, iar sâmbătă, Ja Rule. Intrarea costă 100 de lei, iar concertele încep la ora 23.00. Tot astăzi, în Gossip va concerta Sonique, iar mâine - DJ Rynno şi Sylvia.  Mâine, de la ora 14.00, pilotul scoţian de Formula 1 David Coulthard va fi protagonistul unui show. Startul se va da vizavi de hotelul Rex.

Neptun. La kilometrul 0, astăzi şi mâine se vor afla la pupitrul de mixaj DJ Project, David DJ Feat Dony, Inna, Vali Bărbulescu, DJ Pagal.

Costineşti. MTV Days începe pe 1 mai. Vor concerta Puya, Simplu, Paraziţii, Viţa de Vie, Zdob şi Zdub, iar pe 2 mai Voltaj, Simplu, Blaxy Girls, Şuie Paparude.

Vama Veche. Astăzi, în barul Papa la Şoni, vor concerta Luna Amară, iar mâine – Go to Berlin, Persona, The Others şi Timpuri Noi. Tot astăzi, la terasa Culcat se vor afla Not So Common DJs, Marika, Greeg, iar sâmbătă – OCS, The Mood, Les Elephants Bizzares.

Echipaj sport pentru vitezomanii de pe Autostrada Soarelui

image

Unul dintre radarele mobile de pe Autostrada Soarelui a fost pus, de ieri, pe o maşină sport, marca Seat Leon. Potrivit şefului Poliţiei Autostrăzi, George Grigore, autoturismul are un motor de doi litri, pe benzină, dezvoltă 240 de cai putere şi atinge 247 de kilometri la oră. Noul autoturism este primit pentru o perioadă de şase luni sau în limita a 100.000 de kilometri de la importatorul oficial în România. Maşina va fi folosit pentru patrulare exclusiv pe Autostrada Soarelui.

Concursuri şi concerte în Bucureşti

Întrecerile sportive se vor ţine lanţ în Bucureşti  Foto: L. Muntean

image



Centrul Capitalei va fi mâine interzis circulaţiei rutiere, pentru a face loc marşului intitulat „1 Mai - Dreptul la demnitate al celor ce muncesc”. Evenimentul va începe la ora 10.30 şi se va desfăşura pe traseul Şoseaua Kiseleff - Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Sala Palatului - Cercul Militar Naţional - Muzeul Naţional de Istorie - Piaţa Operetei - Bulevardul Naţiunile Unite - Parcul Izvor. Bazinele de înot din ştrandurile bucureştene vor fi deschise numai pentru picnic.

2 Mai, ziua competiţiilor sportive 

Sub sloganul „De 2 Mai Ziua Tineretului - De 2 ori MAI tânăr”, Ministerul Tineretului şi Sportului organizează, mâine, în Parcul „Alexandru Ioan Cuza” (IOR), competiţii sportive care vor începe la ora 10.30. Accesul va fi liber. De la ora 17.00, va urca pe scenă DJ Rhynno şi Sylvia. Trupa Sistem va cânta în Parcul IOR, de la ora 19.00, iar Viţa de Vie va întreţine atmosfera de la ora 20.00. Seara muzicală se încheie la ora 21.00 cu recitalul Holograf. Toate muzeele din Capitală vor avea sâmbătă intrarea liberă.

1 Mai ploios

Umbrela trebuie să fie accesoriul de bază al românilor care-şi petrec ziua de 1 Mai pe litoral, la munte sau în Capitală, avertizează meteorologii. Cine caută soare cu această ocazie poate alege Banatul sau Maramureşul.

1 mai. Astăzi va fi o vreme mohorâtă atât la mare, cât şi la munte, unde va ploua abundent mai ales după-amiază şi noaptea. În Bucureşti e posibil ca aversele să fie însoţite de descărcări electrice.

2 mai. Sâmbătă se va menţine vremea închisă. În Capitală vor fi în jur de 20 de grade, iar pe litoral valorile vor fi între 14 şi 16 grade.

3 mai. Duminică sunt şanse să apară soarele pe plajă, însă nu este cazul să renunţaţi la haine, mai spun meteorologii. Cerul se va însenina la sfârşitul weekendului în Bucureşti, dar ploile vor continua la munte, mai ales noaptea.

Utile

Transportul în comun va circula în regim de duminică, în intervalul orar 5.30-23.30.

Supermarketurile Carrefour, Cora, Metro, Kaufland, Selgros, Auchan, Billa vor avea program normal.

Ghişeele instituţiilor publice şi şcolile vor fi închise.

Ghişeele bancare din incinta mall-urilor şi supermarketurilor vor fi deschise.

Spitalele vor funcţiona în regim normal de lucru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite