Drum-fantomă pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drum-fantomă pe bani europeni
Drum-fantomă pe bani europeni

Primăria Poiana Ilvei e acuzată de amenajarea unui drum fără autorizaţie specială spre Munţii Rodnei. Primăria riscă o amendă de 100.000 de lei dacă Garda de Mediu dovedeşte că un drum forestier care a invadat rezervaţia este proprietatea comunei.

Scandalul drumurilor forestiere amenajate în Parcul Naţional Munţii Rodnei are noi episoade. Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud a identificat, ieri, o porţiune de drum forestier amenajată în aria de protecţie a Rezervaţiei, după ce conducerea acesteia a reclamat abuzul. „E un drum de acces la stânele proprietarilor de oi din comuna Poiana Ilvei, care pe o porţiune de 150 de metri pătrunde pe teritoriul rezervaţiei în zona Valea Blaznei” a precizat Ioan Borş, directorul Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud. „Vom lua măsuri împotriva vinovaţilor. Primaria Poiana Ilvei pare că este  beneficiarului drumului, dar s-ar putea să fie de vină şi administraţia Parcului Naţonal, deoarece acest drum s-a facut în luna  mai şi noi aflam abia acum”, a mai spus oficialul.

Infracţiunea vizibilă doar cu GPS-ul

Directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, Doina Jauca, spune că a realizat că drumul este construit inclusiv în  aria protejată doar în urma unor măsurători cu ajutorul GPS-ului. „Oamenii noştri au fost în zonă recent, odată cu recensământul caprelor negre, dar nu şi-au dat seama cu ochiul liber.  Aşteptăm rezultatul măsurătorilor de la Gărda de Mediu”, a adăugat Jauca.

Drumul nimănui

Administraţia din Poiana Ilvei neagă orice legătură cu amenajarea drumului forestier. „Drumul a fost făcut de Asociaţia Crescătorilor de Taurine printr-un proiect european finanţat prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). Pe noi nu
ne-au chemat nici la inaugurare”, se apără primarul Constantin Tăutu. Acesta recunoaşte, totuşi, că drumul se află în proprietatea comunei, care a concesionat păşunea. „Numai până la porţiunea care intră în parc e în proprietatea noastră, restul nu ne aparţine”, se apără Tăutu. 
Directorul APIA Bistriţa-Năsăud, Florin Căprariu, spune că este imposibil ca Agenţia de Plăţi să fi finanţat construcţia de drum forestier, în timp ce secretarul Asociaţiei Crescătorilor de Taurine, Titus Negruţiu, adânceşte şi mai mult misterul drumului. „Păşunile comunale sunt în concesiunea asociaţiilor noastre locale. Nu ştiu la Poiana Ilvei ce s-a întâmplat”, susţine secretarul.
De cealaltă parte, directorul Administraţiei Parcului Naţional crede că actele vor dovedi cine e responsabil de amenajarea drumului.  „Zilele viitoare vom afla cine a făcut asta, iar acesta  trebuie să plătească. Aceste distrugeri trebuie să înceteze”, spune Jauca.
Amenda pe care o riscă cei care vor fi găsiţi vinovaţi în acest caz este de 100.000 de lei, similară cu cea primită de administraţia din Romuli pentru un drum asemănător  descoperit anul trecut.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite