Emil Boc i-a arătat "cartonaşul galben" lui Vlădescu pentru afirmaţiile pe tema taxei unice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc, invitat la emisiunea televizată „Ediţie Specială" de la TVR1, a declarat miercuri seară că actuala guvernare şi-a pus pe masă mandatul prin măsurile de disponibilizare şi de tăiere salarială, adoptate cu scopul de a apăra cota unică de impozitare şi pentru a nu creşte Taxa pe Valoare Adăugată.

Guvernul şi-a pus pe masă mandatul cu scopul de a apăra cota unică şi TVA. Am fost împiedicaţi de Curtea Constituţională şi am fost forţaţi să majorăm TVA. Nu există fonduri suficiente la bugetul de stat pentru a plăti pensiile, astfel am fost nevoiţi să creştem taxele", a afirmat şeful Executivului.

Citeşte şi:

Boc: Nu mi-am scris niciodată demisia, dar dacă nu mai sunt susţinut, abia aştept un concediu

Boc: Orice venit se impozitează pentru sprijinirea unui sistem de pensii care nu se autosusţine

Totodată, în opinia premierulu, o greşeală majoră a guvernării în perioada 2007-2008 a fost că nu a fructicat banii europeni, disponibili odată cu intrarea României în Uniunea Europeană.

"Cartonaşul galben" pentru Sebastian Vlădescu

Premierul a făcut referire şi la criticile aduse ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, pentru afirmaţiile acestuia privind eliminarea cotei unice de impozitare.

"L-am muştruluit pe ministru şi a fost sancţionat cu un cartonaş galben, pentru că nu a avut mandat să lanseze o astfel de temă. El a făcut-o cu o manieră nevinovată. Înainte să dai cartonaşul roşu, dai cartonaşul galben", a declarat Boc, la postul public de televiziune.

Ministrul Finanţelor a susţinut săptămâna trecută că România ar trebui să treacă de la 1 ianuarie 2011, după şase ani de cotă unică, la un sistem de impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scăderea TVA. După acest interviu, premierul a declarat că ministrul Finanţelor nu a avut mandat pentru a dezbate public tema cotei unice şi a impozitării progresive, care nu a fost analizată şi aprobată în Guvern, şi a interzis miniştrilor să mai introducă în discuţia publică subiecte care nu au avizul Executivului.

Restructurarea ameninţă întreg aparatul de stat

Totodată, premierul a discutat despre restructurarea în instituţiile de cultură din România. Emil Boc a afirmat că cele înfiinţate prin decizii ale Guvernului şi care nu pot fi restructurate în baza unor hotărâri ale autorităţilor judeţene sau locale, fără ca acest lucru să însemne că instituţiile "vor scăpa" de restructurare.

"Nimeni nu trebuie să fie ocolit de restructurare, dar nu acceptăm ca acest proces să fie derulat pe spinarea unora. Este incorect ca structurile de cultură înfiinţate prin decizii ale Guvernului, precum Teatrul German de Stat şi Teatrul de Operă şi Balet din Constanţa, să fie restructurate prin decizii ale autorităţilor judeţene sau locale", a susţinut Boc, la TVR 1.

"Nimeni nu scapă însă de restructurare, nu înseamnă că nu vor fi aplicate normativele de personal de către Ministerul Culturii", a specificat Boc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite