Şi elevii graşi vor sport!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea sportului la o singură oră pe săptămână nu prinde nici în rândul tinerilor mai plinuţi. Decizia Ministerului Educaţiei de a lăsa o singură oră de educaţie fizică în programa obligatorie de liceu îi nemulţumeşte inclusiv pe elevii cu probleme de greutate.

Copiii cu probleme de greutate îi cer ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu  mai multe ore de sport obligatorii, deşi condiţiile de practicare a acestuia în şcoală sunt vitrege.

Reporterii „Adevărul“ au stat de vorbă cu câţiva  astfel de elevi  din Cluj- Napoca, Iaşi şi Bucureşti. Indiferent de oraş, elevii cu probleme de greutate au spus că educaţia fizică  le face bine.

Carmen e  elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”  din Iaşi  şi spune că  nu se descurcă foarte bine la orele de educaţie fizică. „Recunosc că nu am calităţi extraordinare din acest punct de vedere. Aş prefera ca la această disciplină să se facă mai multe sporturi de echipă, şi nu exerciţii dificile care te fac să te simţi penibil în faţa colegilor”, susţine tânăra de 18 ani.

Cu toate că nu străluceşte la sport, Carmen dezaprobă decizia Ministerului de a marginaliza educaţia fizică. „În viaţa de zi cu zi facem foarte puţină mişcare, dar la şcoală avem posibilitatea să facem sport. Mişcarea puţină nu face decât să-mi afecteze sănătatea fizică şi mentală”, mai spune eleva.

Elevii de gimnaziu vor să facă sport

Nici elevii  din clasa a Vl-a, de la Liceul Teoretic Lucian Blaga din Cluj-Napoca,  nu sunt de acord cu decizia ministerului şi sunt de părere că ar trebui să facă trei ore de sport săptămânal, şi nu două, cum fac în prezent.

„Ar fi foarte bine dacă s-ar înlocui o oră de matematică cu una de sport”, spune, zâmbind, Oana Crişan, din clasa a Vl-a. Colegul Oanei, Ştefan Vaida, face judo de trei ori pe săptămână. „M-a îndrumat tata. El a vrut să fac un sport mai dinamic”, spune elevul. Chiar dacă ei sunt mai plinuţi în comparaţie cu ceilalţi colegi, nu sunt scutiţi la educaţie fizică.

Sportul, corelat cu  dieta

Medicii sportivi consideră că elevii plinuţi ar trebui să nu renunţe la sport, ci, dimpotrivă, să facă mai multă mişcare. Medicul sportiv Dragoş Vălean de la clubul de fotbal „Universitatea” Cluj  este de părere că orele de sport ar trebui corelate cu un regim alimentar adecvat, ce ar putea fi reglat prin programul „Cornul şi laptele”.

 De asemenea, acesta susţine ideea că numărul orelor de educaţie fizică ar trebui adaptat în funcţie de vârstă.

image

Aş prefera ca la educaţie fizică să se facă mai multe sporturi de echipă, şi nu exerciţii dificile care te fac să te simţi penibil în faţa colegilor

image



Carmen, elevă clasa Xll-a

Georgiana joacă mult baschet

image

Georgiana Mocanu (foto) este elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi. Deşi are o greutate peste medie, Georgiana nu se dă în lături atunci când vine vorba de sport. Pentru ea, sportul este o modalitate de a-şi menţine sănătatea fizică şi mentală. „Atunci când am timp seara, alerg cu o prietenă pe malul râului Bahlui. În plus, mai fac baschet şase ore pe săptămână. Sportul te ajută foarte mult să-ţi organizezi timpul şi să îţi menţii starea fizică şi psihică”, ne spune tânăra de 14 ani.

Georgiana şi-ar dori să facă mult mai mult sport, însă pregătirea pentru Olimpiadele de Informatică şi Geografie îi ocupă destul timp. „Atunci când lucrez la informatică stau şi câte şase-şapte ore la calculator. În zilele când am doar de învăţat pentru şcoală, nu stau mai mult de o oră şi jumătate-două la calculator”, adaugă eleva. În opinia acesteia, sportul o ajută să înveţe mai bine.

image

Eu stau foarte mult timp în faţa calculatorului, câte şase-şapte ore zilnic. Am ajuns la concluzia că sportul mă ajută foarte mult să-mi organizez timpul şi să îmi menţin starea fizică şi psihică

image



Georgiana, elevă din Iaşi

N-a făcut sport la liceu

O tânără  cu probleme de greutate din clasa a XI-a de la un liceu bucureştean nu a făcut nici măcar o oră de sport de când a intrat la liceu. Îşi aduce aminte cu plăcere vremea când, în clasa a VIII-a, practica caiac canoe. „Făceam canotaj pe lacul Snagov şi îmi plăcea foarte mult, e un sport frumos.

Mişcarea îmi făcea bine”. Lucrurile s-au schimbat de când a intrat la liceu. Părinţii nu mai erau de acord nici cu canotajul, nici cu orele de sport. „Părinţii mei nu m-au lăsat să fac sport. Au spus că trebuie să învăţ şi să fiu atentă la şcoală, să las sportul.“ Pe când restul copiilor fac sport, zilele trec pentru această tânără fără nici măcar o oră de mişcare. „Mi-ar plăcea să fac sport, dar ce pot să fac? Părinţii mi-au luat adeverinţă cum că sunt inaptă pentru orele de educaţie fizică, că am astm, dar, în realitate, nu sunt bolnavă”, mai spune eleva, care a  preferat să rămână în anonimat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite