Sunt elevă. Şi voi fi mămică.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

10% dintre gravidele aflate în evidenţa medicilor constănţeni au mai puţin de 19 ani

Adolescenţii îşi încep viaţa sexuală de la vârste din ce în ce mai fragede. Consecinţa: sute de minore însărcinate.  


Psihologii şi medicii avertizează că adolescenţii sunt din ce în ce mai interesaţi de sexualitate. 
Corina avea 17 ani când a rămas însărcinată. Îndrăgostită de iubitul ei, fata  şi-a dorit din tot sufletul să păstreze copilul, în ciuda faptului că mama ei, bolnavă de cancer, o sfătuia să avorteze. A decis să păstreze sarcina, iar anul trecut a născut. „Am vrut neapărat copilul pentru că nu voiam să rămân singură pe lume“, a spus fata.


Vor să aibă un iubit
E doar o poveste, din sute. La Constanţa, anul trecut, medicii au luat în evidenţă 52 de gravide cu vârsta sub 15 ani şi 587 de fete însărcinate cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani, adică aproximativ 10% din totalul gravidelor din judeţul Constanţa. Sunt datele oficiale din arhivele Autorităţii de Sănătate Publică. Cifre halucinante, care indică tot atâtea drame. În urmă cu doi ani, 57 de fetiţe cu vârsta sub 15 ani au adus pe lume un copil. De asemenea, 436 de tinere care aveau între 15 şi 19 ani au devenit mame. Anul trecut, aproximativ 500 de minore au născut. Psihologii şcolari îşi manifestă îngrijorarea cu privire la această problemă.
Camelia Condurache, coordonatorul Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Constanţa, spune că fetele între 12 şi 14 ani sunt foarte nerăbdătoare să-şi facă un prieten. „Pentru ele este o dovadă de maturitate. Am avut la consiliere o elevă care se culca cu oricine îi acorda o cât de mică atenţie“, povesteşte psihologul.

Vinovaţi sunt părinţii
Specialistul spune că vinovaţi sunt părinţii. Ei cred că vor avea copii cuminţi ocolind discuţiile despre sex în ideea că, prefăcându-se că „sexul nu există“, adolescenţii nu-l vor experimenta. Camelia Condurache sfătuieşte părinţii să-şi înveţe copiii să-şi dezvolte o imagine de sine pozitivă si, mai ales, să aibă grija de educaţia lor sexuală. De aceeaşi părere este şi medicul Eduart Bălaşa. „Au venit la cabinetul meu adolescente care erau în luna a cincea, chiar a şasea de sarcină şi solicitau, cu seninătate, un avort. M-au surprins. Cred că este vorba despre proasta comunicare între şcoală şi elevi, între părinţi şi copii“, explică dr. Bălaşa, medic primar obstetrică-ginecologie.
Unii părinţi vor să lase fetelor trecutul nepătat şi iau copiii pe numele lor. În fiecare an, la Constanţa, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului instrumentează aproximativ două cazuri de acest gen.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite