Eleonora Cioran îl atacă pe regizorul Sorin Ilieşiu, care a contestat în instanţă licitaţia pentru manuscrisele lui Cioran: "Face pe marele patriot acum"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţia fratelui lui Emil Cioran, Eleonora, s-a răzgândit astăzi privind modalitatea prin care Laurence Tacou a intrat în posesia mai multor documente ale filozofului român.

Femeia în vârstă de 86 de ani a declarat, miercuri, pentru hotnews.ro: "eu stiu că i-am dat ceva documente lui Laurence Tacou, dar n-am observat să sustragă ea nişte documente de-ale lui Cioran".

Această declaraţie contrazice declaraţiile făcute la B1Tv, unde a spus că Laurence Tacou "mi-a subtilizat aceste carnete".

"Ce a văzut fiul meu, nu stiu ce a văzut, dar eu declar cp n-am vazut nimic", a precizat aceasta. Femeia a precizat că a primit nişte bani pentru documentele pe care i le-a dat  Laurence Tacou, proprietara editurii L'Herne şi fiica lui Constantin Tacou, bun prieten al scriitorului român, fondatorul acestei edituri.

Eleonora Cioran, cumnata scriitorului, declarase anterior, la emisiunea "Evenimentul Zilei", de la B1Tv, că arhiva Cioran licitată la Paris a fost sustrasă din casa sa de Laurence Tacou, cu complicitatea unei românce pe nume Gina Puică. Ambele ar fi avut acces anul trecut în locuinţa sa din Sibiu.

Potrivit acesteia, după vizita celor două au dispărut mai multe documente, precum şi diploma de bacalaureat a lui Emil Cioran.

“Laurence Tacou (Tacu) a luat documentele fără ştirea mea”, a declarat Eleonora Cioran, la B1Tv. Aceasta s-a declarat nemulţumită că, în urma licitaţiei organizate săptămâna trecută la Paris, nu a primit nici un ban.

Licitaţia pentru manuscrisele lui Cioran a fost contestată de regizorul Sorin Ilieşiu în instanţă

Sorin Ilieşiu, regizorul "Apocalipsei după Cioran", cere în instanţă anularea licitaţiei pentru manuscrisele lui Emil Cioran. Acesta solicită "declanşarea unei anchete penale internaţionale instrumentate de Parchetul General din România în parteneriat cu Parchetul General din Franţa, pentru aflarea prin justiţie a adevărului privitor la înstrăinarea arhivei Emil Cioran (din perioada română a vieţii şi a operei acestuia) de patrimoniul cultural al României".

"Solicit cercetarea penală a cetăţenei franceze Laurence Tacou şi a conducerii Casei Binoche şi Giquello din Paris, în baza mărturiilor care ar trebui date începand de miercuri 13 aprilie a.c., în fata procurorilor, de d-na Eleonora Cioran (în vârstă de 86 de ani, domiciliată în str.Dealului din Sibiu), de fiul dânsei, precum şi de cetăţeana română Gina Puică. Solicit ca, în baza concluziilor viitoarei anchete internaţionale, Casa Binoche şi Giquello din Paris să declare ilegală licitaţia din 7 aprilie 2011 astfel încât întreaga arhivă Cioran licitată ilegal să fie redată GRATUIT patrimoniului naţional al României, aşa cum a dorit Emil Cioran", se arată în documentul semnat de Sorin Ilieşiu, potrivit hotnews.ro.

Eleonora Cioran îl atacă pe regizorul Sorin Ilieşiu: Face pe marele patriot acum

Cumnata lui Emil Cioran, Eleonora, respinge acuzaţiile făcute de Sorin Ilieşiu în plângerea adresată Pachetului ICCJ, afirmând că acesta face "pe marele patriot" şi spune că "şi-a făcut datoria faţă de poporul român", donând cea mai mare parte a documentelor care i-au aparţinut filosofului.

"Nu ştiu în ce calitate a depus domnul Ilieşiu această plângere împotriva mea şi nu ştiu dacă aceasta are vreo raţiune. Afirmaţiile lui potrivit cărora Emil ar fi spus ca totul să fie donat Astrei (Biblioteca Judeţeană Astra din Sibiu - n.r.) sunt doar poveştile lui. Ştiţi vorba proverbului latin «Verba volant, scripta manent». Deci să arate ceva scris dacă are în acest sens, dacă nu...cuvintele zboară", a declarat, miercuri, Eleonora Cioran, citată de Mediafax.

Aceasta a declarat că soţul său - fratele filozofuluzi, Aurel - a donat Bibliotecii Judeţene Astra din Sibiu cea mai mare parte a scrisorilor lui Emil Cioran. Chia şi ea a donat peste 500 de volume care i-au aparţinut scriitorului.

"Eu cred că ne-am făcut datoria faţă de poporul român. Nu cred că se aştepta cineva ca absolut toate documentele lui Emil să fie donate, iar ceea ce am donat a fost alegerea noastră cum am făcut. Dacă Emil ar fi vrut ca absolut tot ce i-a aparţinut să fie donat, acest lucru l-ar fi făcut soţul meu, iar documentele nu mi-ar fi fost lăsate mie", a spus Eleonora Cioran.

Întrebată dacă poate proba că manuscrisele lui Emil Cioran au fost proprietatea sa, Eleonora Cioran a declarat că are un testament în acest sens.

"În primul rând există un testament pe care soţul meu mi l-a făcut. Acesta există, iar mie nu mi-e frică de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau de nimeni altcineva. Cei care mă denigrează în acest moment este păcat că nu sunt oameni de onoare. Nu are niciun rost acest serial de senzaţie pe care vor să îl facă. Domnul Ilieşiu se erijează el, nu vreau să îl ofensez, dar face pe marele patriot acum. Este absurd că vrea să facă acest serial de senzaţie. La vârsta mea am nevoie doar de linişte", a afirmat Eleonora Cioran, citată de Mediafax.

Femeia, în vârstă de 84 de ani, a declarat că nu înţelege de ce se face atâta caz acum din moment ce omul de afaceri român  George Brăiloiu, care a achiziţionat manuscrisele lui Emil Cioran la licitaţia de la Paris, le-a donat Academiei Române, "deci documentele sunt în ţară".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite