RMN-ul îi scapă pe gorjeni de drumuri în alte judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
RMN-ul îi scapă pe gorjeni de drumuri în alte judeţe
RMN-ul îi scapă pe gorjeni de drumuri în alte judeţe

Aparatul de la Spitalul 700 îi ajută pe medici să stabilească rapid diagnosticul

La cabinetul RMN din spital sunt cinci medici specialişti în radiologie cu competenţă magnetică care se ocupă de investigaţii şi citirea rezultatelor. „Acest gen de investigaţii moderne este foarte căutat. Între 15 şi 20 de persoane beneficiază zilnic de servicii de rezonanţă magnetică“, a declarat Cristi Paicu, administratorul firmei care deţine RMN-ul.
Reprezentanţii Spitalului 700 au închiriat acest aparat pentru a putea beneficia de cinci investigaţii gratuite pe zi pentru pacienţii spitalului. „În contractul încheiat de noi cu ei avem menţionat că beneficiem de cinci investigaţii gratuite pe zi pentru pacienţii noştri. Este un aparat foarte bun şi datorită faptului că funcţionează pe baza rezonanţei magnetice, lucru care nu este iradiant“, a declarat Florin Mergea, managerul Spitalului 700 din Târgu-Jiu.

Coloana vertebrală, principala problemă

Pentru fiecare parte a corpului investigată, bolnavul trebuie să stea în aparat zeci de minute, urmând a primi rezultatele pe loc. „Pacientul trebuie să stea în aparat aproximativ 30 de minute pentru fiecare zonă supusă investigaţiei, iar în cazul celor cărora este necesar să le fie administrată substanţă de contrast, timpul se dublează“, a mai declarat Letiţia Cârnu. Substanţa de contrast are rolul de a reliefa şi distinge cu mai multă claritate anumite organe, vase sangvine ori ţesuturi pe suprafaţa examinată. Dintre cazurile supuse examinării, 80% s-au făcut fără administrarea substanţei de contrast.
„Am auzit că este foarte bun acest aparat. Chiar am supus examinării două zone ale corpului, coloana vertebrală şi umărul. Şi, în plus, este bine că avem şi în Târgu-Jiu, nu mai suntem nevoiţi să mergem la Craiova sau Petroşani, să umblăm dintr-un judeţ în altul pentru investigaţii medicale“, a spus Angela Drugu de 45 de ani, din Târgu-Jiu. Cele mai solicitate controale sunt pentru coloana vertebrală, craniu şi articulaţii.

Ce investigaţii se pot face

„Singurele părţi ale corpului ce nu pot fi supuse investigaţiei RMN sunt plămânii, tubul digestiv şi organele unde, în urma unor intervenţii chirurgicale, s-au introdus anumite tije metalice sau proteze“, a precizat Letiţia Cârnu, medic specialist în radiologia cu competenţă magnetică. Preţul unei investigaţii variază de la 490 de lei la 840 de lei, în funcţie de ce parte a corpului este supusă controlului. Cei care vin cu trimitere de la medicul de specialitate beneficiază de reduceri, o consultaţie costând între 120 şi 290 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite