VIDEO Sorin Oprea, şeful ANA: „Etnobotanicele nu au nicio legătură cu plantele!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscute şi sub denumirea de droguri legale, etnobotanicele au ajuns printre cele mai consumate substanţe stupefiante din România, în rândul tinerilor.

Potrivit unui studiu al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), efectuat, în noiembrie –decembrie 2010,  pe un eşantion de 5.100 de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani, 1,9% dintre repondenţi consumă, de-a lungul vieţii astfel de stupefiante. Rapoartele mai arată că pe primul loc la consumul de etnobotanice este regiunea Bucureşti-Ilfov, urmată de Sud, Centru, Vest, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Vest şi Nord -Vest.
 
Bucureştiul în top

Potrivit directorului ANA, Sorin Oprea, „în Bucureşti s-a declarat un consum de-a lungul vieţii de 11,9 la sută pentru grupele 15 - 24 de ani şi 25 - 34 de ani şi 1,9 la sută pentru intervalul 35 - 44 de ani”. Acesta a mai explicat că "Dacă tratăm separat consumul de etnobotanice pe cele două categorii identificate, respectiv spice şi alte preparate etnobotanice, observăm că în Bucureşti a fost declarat un consum de-a lungul vieţii de 1,1 la sută spice şi 5,3 la sută alte preparate etnobotanice”. Oprea a atras atenţia că este greşită impresia că produsele etnobotanice ar fi naturale. „Nu au nicio legătură cu natura şi cu plantele deşi în mentalul colectiv s-a indus ideea că nu provoacă probleme. Sunt produse în laborator. Sunt substanţe chimice”.

Zeci de magazine închise şi milioane de lei amendă
În perioada februarie - aprilie, autorităţile au închis  84 de magazine de etnobotanice şi au fost înregistrate 225 de dosare penale în care au fost cercetate 313 persoane. În 2010 funcţionau 373 de "magazine de vise", la sfârşitul lunii aprilie 2010 mai funcţionau doar 99 de unităţi, iar în mai 55.  Potrivit directorului ANA, Sorin Oprea, "În perioada februarie-aprilie 2011, a fost suspendată activitatea a 101 unităţi de desfacere şi au fost închise 84 magazine. În aceeaşi perioadă, organele de cercetare penală au înregistrat un număr de 225 dosare penale în care au fost cercetate 313 persoane, din care pentru 22 persoane a fost aplicată măsura reţinerii”. În aceeaşi perioadă, au fost date amenzi de peste 2,4 milioane de lei şi au fost confiscate peste 10.000 de plicuri de etnobotanice.
Infracţionalitatea se mută pe net

Specialiştii antidrog spun că o dată cu închiderea magazinelor de vise, tot mai mulţi consumatori tind să-şi achiziţioneze droguri de pe siteuri de specialitate. În Parlament, există în prezent, în dezbatere,  un poriect de lege care acoperă şi acest fenomen. Fiind un tip de droguri relativ nou, nu există un model bine pus la punct de combatere a consumului acestui tip de droguri. Modelul polonez abia a fost implementat şi nu au fost trase concluzii edificatoare, mai explică specialiştii de la ANA.
Campanie
ANA a lansat, vineri, prima campanie la nivel naţional pentru prevenirea consumului de etnobotanice. Acţiunea este denumită generic „Absentul”, se va derula până la sfârşitul acestui an şi se dresează tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani pentru a-i avertiza de pericolele la care se supun prin consumul de etnobotanice. (Vezi mai jos spotul Campaniei "Absentul")

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite