A doua iarnă fără casele terminate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

lui 2005 când râul Trotuş a distrus casele a peste 220 de familii din Gura Văii. Lucrările la noile case au demarat în decembrie anul trecut din cauză că nu s-a găsit rapid terenul pentru

lui 2005 când râul Trotuş a distrus casele a peste 220 de familii din Gura Văii. Lucrările la noile case au demarat în decembrie anul trecut din cauză că nu s-a găsit rapid terenul pentru ridicarea acestora. Pentru a nu mai avea problema apei, locul pentru ridicarea locuinţelor a fost ales pe un deal. Iarna lui 2005 şi-au petrecut-o în corturi sau pe la neamuri. Acum, în prag de iarnă, presat de oameni, primarul Vasile Paşcu a început să împartă casele, chiar dacă majoritatea nu sunt finalizate. Constructorii au întârziat finalizarea lucrărilor din cauza lipsei banilor. "De când lucrăm aici am primit bani doar de două ori. O dată în decembrie şi o dată în iunie anul acesta", spune Ion Jenaru, şef punct lucru Rotunda.
În ultimele zile, sinistraţii s-au strâns cu mic, cu mare pe deal la Rotunda. "E greu iarna aici. Păcat de casele astea frumoase, că le-au făcut aici, într-o râpă. Nu am cum să cobor să mă duc în oraş sau să aduc apă", spune un localnic.
La Rotunda nu există utilităţi. Apă nu este pe o rază de câţiva kilometri, curentul electric nu a fost racordat şi nu a fost construit niciun wc. Majoritatea sinistraţilor sunt romi foarte săraci. "Spuneţi-mi şi mie dacă n-au făcut casele fără cap. Unde să-mi fac eu wc-ul? În uşa casei vecinului?", întreabă o femeie. Fiecare are de reproşat ceva, în special autorităţilor locale şi judeţene. "Am şase copii. Dormim toţi într-o cameră şi o bucătărie, că atât ne-au dat. Am fete de măritat, cum facem să trăim toţi?". Localnicilor le este teamă, mai ales că iarna trecută pe deal zăpada era atât de mare că abia se vedeau acoperişurile la case. Unii şi-au vândut ce au avut pe lângă casă şi şi-au cumpărat terenuri în zone accesibile şi mai aproape de civilizaţie.
La Rotunda s-a construit şi o şcoală, însă deocamdată nu este dată în folosinţă. Sinistraţii spun că totuşi vor încerca iarna aceasta să stea în satul izolat, iar dacă nu vor fi mulţumiţi, se vor îndrepta spre zone mai primitoare, la rudele care i-au găzduit şi anul trecut. "Eu nu stau aicea. Când vin frigul şi zăpada îmi spuneţi mie care învăţătoare mai vine până la noi, sus, în deal. şi-au bătut joc de noi. N-avem apă, n-avem curent. Ca să ne cumpărăm mâncare trebuie să coborâm dealul. Ne-a izolat aicea să murim", spune o femeie în vârstă. Primarul comunei pare însă optimist.
"Cu curentul electric vom rezolva. Avem materialele la primărie. Apa sperăm să o aducem. Facem un studiu de fezabilitate şi vedem. Azi i-am adunat să le dau actele pentru teren. Trebuie să încheiem şi contracte cu ei şi abia după se pot muta toţi", declară Vasile Paşcu.
În zonă, afaceriştii n-au întârziat să apară. Mai mulţi localnici se plâng că cei care au construit îi condiţionează şi le cer câte 5 milioane pentru a le finaliza casele. La ultima adunare organizată pe dealul Rotunda a venit şi reprezentantul romilor, Ioan Vasile, zis Gringo. "Din 205 case, abia vreo 80 cică sunt gata. Vine iarna şi nu există niciun fel de utilităţi, deşi banii s-au dat de anul trecut. Aici o să fie un focar de infecţie, nu este apă, nu sunt wc-uri", declară acesta.
Cel mai probabil, pe sinistraţii din Gura Văii îi aşteaptă încă o iarnă grea, în timp ce autorităţile ridică din umeri a neputinţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite