Israel: partidul laburist adoptă o nouă cartă, evită divizarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Israel: partidul laburist adoptă o nouă cartă, evită divizarea
Israel: partidul laburist adoptă o nouă cartă, evită divizarea

Partidul laburist israelian a adoptat miercuri seară o nouă cartă care întăreşte poziţia liderului său, ministrul apărării Ehud Barak, a cărui formaţiune este ameninţată cu o implozie.

Divizarea formaţiunii, care dispune de 13 deputaţi în parlament, de-abia a fost evitată după ce Barak a acceptat, în timpul unui congres la Tel Aviv, să modifice carta în ultimul moment şi să ţină viitoarele alegeri primare ale partidului în 2012, şi nu în 2013 aşa cum a propus.

Barak a propus ca viitoarele alegeri primare pentru conducerea partidului să se ţină cu şase luni înainte de alegerile legislative din noiembrie 2013 şi nu în aprilie 2010 aşa cum erau prevăzute, ceea i-ar permite să rămână la conducere până la această scadenţă.

Adoptarea noii carte de către o majoritate confortabilă întăreşte poziţia lui Barak, acuzat de rivalii săi din interiorul partidului că vrea să impună o "dictatură" după slabele rezultate la alegerile legislative din februarie.

Barak, fost prim-ministru, s-a ridicat contra acestor acuzaţii.

"Într-o zi sunt numit Chavez, într-alta Saddam Hussein, acestea sunt tentative de a mi se răpi orice legitimitate, nu voi ceda dictaturii de idei ale anumitor membri", a subliniat el.

Laburiştii (Partidul Muncii din Israel) au condus fără să împartă puterea de la crearea Israelului în 1948 până la venirea la putere a dreptei în 1977. De atunci, acest partid s-a eclipsat lent şi implacabil pentru a ajunge la cel mai prost scor al său istoric sub conducerea lui Barak la ultimele alegeri legislative din februarie.

Laburiştii s-au alăturat apoi coaliţiei guvernamentale formate de primul ministru de dreapta Benjamin Netanyahu, cu cinci miniştri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite