„De la distanţă, trageţi în oricine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„De la distanţă, trageţi în oricine“
„De la distanţă, trageţi în oricine“

Mai mulţi soldaţi israelieni vorbesc despre abuzuri comise în timpul războiului din Fâşia Gaza, de la începutul acestui an. Militarilor li s-ar fi spus să deschidă focul asupra oricărei clădiri sau persoane care părea suspectă. 

Organizaţia israeliană „Shovrim Shtiká“ („Rupem tăcerea“) a realizat un raport pe baza declaraţiilor anonime date de 26 de soldaţi israelieni, participanţi la războiul din decembrie 2008-ianuarie 2009, din Fâşia Gaza.

Aceştia susţin că au primit ordin să deschidă focul asupra civililor pentru a nu suferi ei înşişi pierderi.

„Ni s-a explicat că viaţa soldaţilor este cea mai importantă şi că în niciun caz aceştia nu trebuia să moară pentru că stau în dubiu dacă să tragă sau nu într-o anumită ţintă”, a arătat unul dintre soldaţi. „Li s-a spus oamenilor ca, atunci când se află la o anumită distanţă de o casă, să tragă în oricine, chiar şi într-o femeie bătrână”, a spus altul.

„Nu există inocenţi“

„Este preferabil să fie lovite persoane inocente decât să eziţi să tragi în inamic”, i s-ar fi spus unuia dintre militari în timp ce altul susţine că i s-a spus că “în luptele din casă în casă, orice persoană este inamic şi nu există inocenţi”. Israelul neagă faptul că ar fi încălcat regulile războiului şi spune că raportul a fost făcut „după ureche“.

Multe dintre aceste mărturii confirmă afirmaţiile organizaţiilor pentru drepturile omului, care au arătat că acţiunea militară israeliană în Gaza a fost disproporţionată şi că nu a făcut diferenţa între ţintele civile şi cele militare. Oficialii israelieni spun că soldaţii au făcut tot posibilul să-i protejeze pe civili, că Hamas a periclitat populaţia civilă prin faptul că a deschis focul din zonele în care se aflau civili şi că locuinţele sau alte clădiri au fost distruse numai când exista o nevoie militară pentru a face acest lucru. “

Amnesty International” a acuzat atât Israelul cît şi organizaţia palestiniană „Hamas“ de comiterea unor crime de război în timpul conflictului de 22 de zile. 

Indisciplină şi agresivitate

Din declaraţiile soldaţilor reiese că regulile erau fie neclare, fie îi încurajau pe soldaţi să aibă grijă de propria viaţă, indiferent dacă erau sau nu ucişi civili palestinieni. De asemenea, reiese că mari cartiere de locuinţe au fost demolate, pe motiv că ar fi putut ascunde capcane sau tuneluri, că unii dintre soldaţi erau indisciplinaţi şi agresivi şi că au vandalizat proprietăţi din Gaza.

Mărturiile au menţionat şi o politică numită “ziua de după”, potrivit căreia zonele de lângă frontieră erau “rase” pentru a uşura viitoarele operaţiuni militare. Fosforul alb a fost folosit în unele zone locuite de civili într-un fel pe care unii soldaţi l-au descris drept „inutil şi imprudent“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite