Bulgaria: fostul premier, anchetat pentru dispariţia unor documente secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bulgaria: fostul premier, anchetat pentru dispariţia unor documente secrete
Bulgaria: fostul premier, anchetat pentru dispariţia unor documente secrete

Procurorul General bulgar, Boris Velcev, a cerut astăzi  ridicarea imunităţii fostului premier Serghei Stanişev, pentru o anchetă privind dispariţia unor documente secrete, lucru acceptat de către politician, a anunţat Parchetul, citat de AFP.

"Ridicarea imunităţii este necesară pentru a clarifica obiectiv şi global circumstanţele" legate de anchetă, potrivit unui comunicat al Parchetului.

La rândul său, Stanişev a anunţat că renunţă la imunitatea sa, într-o declaraţie depusă la Parlament, aşa că nu a mai fost nevoie de un vot al deputaţilor.

Scandalul a izbucnit după ce un raport realizat de Agenţia Naţională pentru Securitatea Naţională (DANS) în octombrie 2008 (când premier era Stanişev) a ajuns la noul prim-ministru, Boiko Borissov, în octombrie 2009.

Actualul şef al guvernului de dreapta, Boiko Borisov, i-a reproşat predecesorului său că a permis dispariţia mai multor rapoarte pregătite de DANS. Parchetul se va concentra în special pe raportul privind "activităţile persoanelor şi mediilor care influenţează în mod negativ funcţionarea ministerelor şi structurilor administraţiei publice". O mare parte din acest raport a fost publicat recent pe internet.

Stanişev, preşedinte al Partidului Socialist, care a condus Guvernul de centru-stânga între 2005- şi 2009, a declarat astăzi că "Parchetul şi Justiţia fac obiectul unei presiuni fără precedent din partea premierului şi ministrului de interne". 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite