6 mituri despre digestie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
6 mituri despre digestie
6 mituri despre digestie

Ai auzit tot felul de teorii despre digestie: „dacă mănânc mai puţin, mi se va micşora stomacul” sau „dacă reduc din circumferinţa taliei, scap de arsuri”. Aşa să fie?

Cu siguranţă, măcar o dată ţi s-a întâmplat ca stomacul să îţi creeze probleme, punându‑te uneori în situaţii de-a dreptul stânjenitoare.

Arsurile gastrice, durerea de stomac, balonarea apărută după ce ai luat o masă de prânz copioasă şi încă te afli la serviciu sunt neplăceri pe care oricine ar vrea să le evite.

Însă pentru a putea face acest lucru este bine să cunoşti cauzele reale care duc la apariţia lor. Iată câteva dintre cele mai răspândite concepţii despre sistemul digestiv şi despre modul în care acesta funcţionează.

1 <>

Fals Digestia se desfăşoară atât în stomac, cât şi în intestinul subţire, iar alimentele nu sunt digerate în ordinea în care sunt ingerate. Tot ceea ce mănânci ajunge în stomac, unde alimentele sunt descompuse şi trimise către intestinul subţire, la nivelul căruia are loc de fapt aproape întreg procesul digestiv.

2 << Dacă mănânc puţin, se micşorează stomacul>>

Fals În cazul adulţilor, singura metodă de a micşora stomacul este prin intervenţie chirurgicală. Atunci când ajungi la o anumită vârstă, stomacul nu-şi mai modifică mărimea. De asemenea, persoanele slabe şi cele plinuţe pot avea deseori aceeaşi mărime a stomacului. Reducerea porţiilor de mâncare te ajută de fapt să-ţi reglezi nivelul apetitului, ceea ce grăbeşte apariţia senzaţiei de saţietate.

3 << Balonarea apare numai din cauza proceselor de la nivelul stomacului>>

Fals Atunci când alimentele sunt digerate în intestine şi interacţionează cu flora intestinală, se creează o acumulare de gaze şi apare balonarea la acest nivel. Totuşi, acest proces este influenţat de ceea ce mănânci. Iar alimentele care favorizează apariţia neplăcerilor sunt cele ce conţin fibre solubile, care se dizolvă în apă. Acestea se găsesc în fasole, ovăz, mazăre şi în citrice. Pe de altă parte, fibrele insolubile, cele care nu se dizolvă în apă, nu sunt digerate deloc. Ele trec direct prin intestin şi pot fi asimilate prin consumul de pâine integrală, cereale, sfeclă şi de morcovi.

image

4  << Dacă slăbesc în talie, scap de arsuri>>



Adevărat Poţi remarca o ameliorare a arsurilor apărute la nivelul stomacului chiar şi după ce ai slăbit un kilogram. Atunci când volumul abdomenului scade, se reduce şi refluxul acidului gastric în esofag.  Cel mai bun exemplu este sarcina. Presiunea asupra organelor interne creşte pe măsură ce copilul se dezvoltă, ceea ce duce la agravarea arsurilor stomacale. După naştere, presiunea asupra stomacului scade şi disconfortul dispare.

5  << Cina luată înainte de culcare îngraşă>>

Adevărat şi Fals Până în prezent, nu există o dovadă ştiinţifică ce poate susţine ideea că mesele luate la o anumită oră influenţează rapiditatea cu care acumulezi kilograme. Principala cauză a kilogramelor în plus este asimilarea mai multor calorii decât arzi. În orice caz, nu este indicat să mănânci seara târziu, pentru că digestia se desfăşoară la un ritm mai lent, ceea ce poate duce la balonare şi la apariţia arsurilor
stomacale. 

6  <

Adevărat După ce ai consumat alimente ce conţin o cantitate minimă de grăsimi, senzaţia de saţietate va fi prezentă pe o perioadă mai îndelungată. Acest lucru se întâmplă deoarece grăsimile rămân pentru mai mult timp în stomac, fiind digerate mai greu decât carbohidraţii, cum ar fi pâinea albă, cartofii, pastele, orezul sau dulciurile rafinate.

image

Specialistul nostru


Prof. dr. Carol Stanciu
medic primar gastroenterolog
Preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie


Procesul de digestie înseamnă prelucrarea alimentelor cu ajutorul enzimelor aflate în secreţiile digestive. Atât digestia, cât şi absorbţia se desfăşoară în principal la nivelul intestinului subţire. Aici are loc procesul de digestie sub acţiunea sucului pancreatic, biliar şi intestinal.

Atunci când enzimele din sucul pancreatic, sărurile biliare, unele enzime specifice intestinului lipsesc, alimentele (proteinele, lipidele şi zaharurile) nu mai pot fi prelucrate în forma în care să fie absorbite.

Pentru a avea o digestie bună trebuie să urmăm o alimentaţie corectă, fără abuzuri, să evităm folosirea excesivă a antiinflamatoarelor nesteroidiene (aspirina), să renunţăm la fumat şi la alcool. Trebuie menţionat că eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori scade riscul de ulcer gastric, de ulcer duodenal şi de cancer gastric distal.

De reţinut!

Masa luată la ore târzii îngreunează digestia şi favorizează apariţia balonării.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite