"Sunt dezamăgit de Jandarmerie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cameramanul bătut de suporterii stelişti spune că oamenii legii au emis comunicate în care "i se caută nod în papură" Robert Cristea, cameramanul TVR agresat de mai mulţi fani

Cameramanul bătut de suporterii stelişti spune că oamenii legii au emis comunicate în care "i se caută nod în papură"

Robert Cristea, cameramanul TVR agresat de mai mulţi fani stelişti, este deranjat de felul cum şefii Jandarmeriei încearcă să-l facă vinovat pentru pumnii încasaţi.

Reporterul de 34 de ani a primit un concediu medical de două săptămâni şi ar putea ajunge la o intervenţie chirurgicală pentru înlăturarea unui hematom sever de pe piciorul drept.

- Domnule Cristea, aţi fost avertizat de forţele de ordine să nu intraţi zona în care aţi fost agresat?
- Nici vorbă. Oricum nu avea cine să mă avertizeze. Eu am ajuns la stadion la ora 16.30 pentru că trebuia să transmitem în direct. În acel moment erau doar jandarmii care controlau spectatorii la intrare şi vreo cinci alţi jandarmi călare care stăteau lângă un gard. Nimeni nu m-a avertizat în vreun fel şi nici nu avea de ce să o facă pentru că era linişte. Nimic nu avea să anunţe ce avea să se întâmple.

- Cum s-a ajuns atunci la agresarea dumneavoastră?
- S-a întâmplat în jurul orei 17.10. La un moment dat, a apărut un grup de vreo 80 de suporteri care nu erau însoţiţi de niciun jandarm. Majoritatea au încercat să escaladeze un gard, fiind opriţi de jandarmi. Eu eram la 20-30 de metri şi filmam scena. Cineva a venit din spate şi m-a lovit cu piciorul în gleznă. Când m-am întors, aceeaşi persoană m-a mai lovit de câteva ori peste picioare cu un lanţ. Evident, am căutat protecţie îndreptându-mă spre cei cinci jandarmi călare. În preajma lor am fost surprins de grupul de suporteri care încercase escaladarea gardului. Am fost bătut cu pumnii, cu picioarele, am fost înţepat cu o cheie, cred, în umăr şi mi-a fost spartă camera. Am reuşit totuşi, în ciuda durerii, să-i filmez aproape pe toţi pentru a putea fi identificaţi.

- Nu aţi primit niciun ajutor?
- Nu a intervenit niciun jandarm. Sicer nici nu mai ştiu în acele clipe ce au făcut jandarmii călare. Am aflat din comunicate că nu aveau voie să se dea jos. Păi eu când am ajuns la stadion erau jos lângă cai şi stăteau de vorbă.

- Aţi primit vreo explicaţie?
- Păi asta mă deranjează cel mai tare. Atunci a venit un ofiţer care şi-a cerut scuze pentru tot incidentul şi a spus că nu erau pregătiţi pentru aşa ceva, că nu aveau suficiente efective. Acum, Jandarmeria emite comunicate prin care mi se caută nod în papură, conform cărora eu sunt vinovat. În plus mi s-a spus că nu s-a intervenit pentru că lucrurile puteau degenera. Păi puteam să mor acolo, trebuia să se întâmple şi mai rău ca să intervină? În comunicatele Jandarmeriei se spune că am anunţat incidentul la ora 19. Nu este adevărat, eu i-am anunţat imediat înainte să fiu transportat la spital. Sunt puţin dezamăgit de Jandarmerie.

- Care este starea sănătăţii dumneavoastră?
- Acum mă aflu acasă, într-un concediu medical de două săptămâni. Nu pot călca pe piciorul drept, unde am un hematom mare pe gambă. Săptămâna viitoare voi merge la un nou control, unde se va decide dacă se va apela la o intervenţie chirurgicală pentru extragerea hematomului.

Justificări penibile ale jandarmilor

În primul comunicat al Jandarmeriei, trimis pe 9 aprilie, reprezentanţii acestei instituţii au încercat să minimalizeze incidentul, spunându-se doar că deşi "majoritatea spectatorilor au avut un comportament pe măsura spectacolului fotbalistic oferit de cele două echipe, au existat şi cazuri izolate de fapte antisociale". Apoi a urmat o prezentare succintă a agresiunii jurnalistului, specificându-se că acestuia i-a fost spartă doar camera video.

Câteva ore mai târziu, Jandarmeria a trimis un al doilea comunicat "cu precizări".

"Referitor la incidentul petrecut înaintea meciului de fotbal dintre echipele Steaua Bucureşti şi Dinamo Bucureşti, când un cameraman al TVR a fost agresat, facem următoarele precizări:

- Aşa cum se vede pe înregistrările video, în momentul agresiunii, cameramanul TVR se afla în mijlocul grupului de suporteri, iar în imediata sa apropiere nu se afla niciun jandarm. Astfel, cameramanul TVR nu a respectat recomandările şi măsurile impuse de către forţele de ordine, asumându-şi riscul de a intra în mijlocul suporterilor, fără a le informa pe acestea asupra intenţiilor sale". După cum s-a putut vedea pe înregistrarea video a postului Antena1, în momentul incidentului, la aproximativ 20 de metri de cameramanul de la TVR se afla un jandarm călare care nici măcar nu a schiţat intenţia de a interveni. Faptul că, în zonă, se aflau şi alţi jandarmi a fost confirmat şi de Robert Cristea, de la TVR. Tot el spune că nu avea cine să-l avertizeze să nu intre în mijlocul suporterilor, întrucât aceştia au venit neînsoţiţi peste el.

Vinovaţii au fost identificaţi, dar sunt de negăsit

Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a precizat, ieri, că grupul persoanelor căutate pentru lovirea cameramanului TVR, înainte de meciul de fotbal Steaua-Dinamo, de sâmbată, s-a lărgit la nouă indivizi. Potrivit unor surse, suporterul vinovat de spargerea camerei video este Nicolae George, zis "Gogoaşă". Din acelaşi grup au mai făcut parte şi Nicolae Niţu, Andrei Timuş, Ştefan Roşu, Augustin Mătuşoiu şi Bogdan Ciobanu. "I-am identificat pe membrii celor două grupuri de agresori, însă nu putem face publice numele lor înainte ca poliţia să-i reţină. În primă instanţă, a fost cel care a lovit cu lanţul şi încă doi fani, apoi alte şase persoane, printre care s-a aflat şi suporterul bănuit de distrugerea camerei. Ultimii şase erau deja în evidenţa Jandarmeriei", a declarat reprezentantul Biroului de Presă al IGJR, căpitanul Sorin Despina. Acesta a menţionat că bătăuşul cu lanţul nu este din Bucureşti şi că nu a fost găsit la reşedinţa sa. De asemenea, Jandameria Bucureşti a iniţiat o anchetă pentru a verifica promptitudinea cu care au intervenit în apărarea cameramanului cei şase jandarmi călare aflaţi în zona incidentului. Reprezentanţii IGJR susţin că jandarmii pe cai aveau sarcina de a conduce în afara complexului sportiv circa 300 de ultraşi stelişti care încercaseră să se încaiere cu o parte din galeria dinamovistă şi că nu puteau să iasă din dispozitiv.

Numele suporterilor bătăuşi:

Nicolae Niţu, 21 de ani, Bucureşti
Andrei Timuş, 23 de ani, Bucureşti
George Nicolae, 24 de ani, Bucureşti
Ştefan Roşu, 21 de ani, Bucureşti
Augustin Mătuşoiu, 24 de ani, Bucureşti
Bogdan Ciobanu, 21 de ani, Bucureşti

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite