Rodipet: schema unei devalizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodipet: schema unei devalizări
Rodipet: schema unei devalizări

Hassan Awdi controlează un sistem de firme prin care a reuşit să producă datorii la stat şi să rămână şi „curat“ în activitate. Libanezul a lăsat în urmă o ruină.  Prin interpuneri de firme, clanul Awdi, care a preluat de la stat mai pe nimic Rodipetul, a reuşit să distrugă sistemul naţional de distribuţie a presei.

Clanul Awdi, libanezii care au adus imperiul Rodipet lafaliment, a apelat la o schemă ingenioasă prin care a reuşit să îndatoreze societatea naţională şi, în schimb, să câştige sume uriaşe. Banii încasaţi din distribuţia de publicaţii au fost redirecţionaţi către un păienjeniş de firme unde, în cele din urmă, li s-a pierdut urma. Ingineria presupune o deturnare a banilor obţinuţi din presă către o societate-puşculiţă, iar datoriile rămase au fost lăsate pe „motorul“ Rodipet- Network Press Concept.

În sfârşit! de Nicolae Manolescu


Citiţi şi:


Astfel, societatea privatizată de Ovidiu Muşetescu a revenit la nivelul unor datorii uriaşe către stat, însă  - prin ingineria clanului Awdi – a rămas şi fără active. Dacă Rodipet ar dispărea, statul ar rămâne cu datoriile, iar libanezii cu o reţea nouă de distribuţie.

Distrugere cu premeditare

În 2008, clanul Awdi şi-a început schema prin care poate să fraudeze statul prin înlocuirea firmei care se ocupa de contractele de distribuţie. În acel moment, Rodipet a devenit Network Press Concept. S-a schimbat denumirea, au rămas însă salariaţii şli datoriile către stat acumulate. După un an, Network Press este scoasă în afara lanţului de distribuţie al presei. Locul acestei firme este luat de Rodikiosk SRL, firmă controlată tot de clanul Awdi.  În scurt timp, tot lanţul de distribuţie a fost spart în bucăţi.

Iar fiecare bucată a intrat în atribuţia unor alte firme controlate de Awdi. Astfel, proprietar al chioşcurilor de presă este Supremo Media SRL, iar parcul de maşini este deţinut de Rodipet Courier SRL. Şi alte activităţi „logistice“ ale lanţului de distribuţie au fost încredinţate unor firme în care libanezii deţin controlul. În paralel, s-a pus la punct şi un sistem financiar în urma căruia reţeaua de firme ale libanezilor să prospere, iar statul şi clienţii să iasă în pagubă.

Bani rulaţi fără riscuri

Prima societate intrată în noul sistem este Rodikiosk. Derulează din 2009 contractele de distribuţie de presă. În baza contractelor semnate între editori şi Rodikiosk, marfa este trimisă la agenţiile din ţară. Aici se colectează banii. Numai că plăţile pentru marfă nu urmează acelaşi traseu.

În schemă apare o altă societate a clanului Awdi: Star Collection Agency SRL, care a efectuat plăţi către editori în numele Rodikiosk şi Network Press Concept. Numai că modalitatea de plată este una care poate să îngroape de tot fostul Rodipet. Aşa cum ne-a declarat directorul Network Press Concept, Florin Lungoci, plăţile efectuate de Star Collection sunt...„asistenţă financiară“!

„Între Network Press Concept (Rodipet) şi Star

Collection există un contract de asistenţă financiară. Prin acesta, Star Collection încasează şi plăteşte la ordinul, în numele şi pentru Network Press Concept“, ne-a mai declarat Lungoci. În acest caz, situaţia arată sumbru pentru statul român şi editori: în caz de faliment, Star Collection nu poate fi executat fiindcă nu a avut contract cu editorii, ci doar contract de asistenţă financiară cu Network Press.

În contul datoriilor acumulate nu se poate executa nici Network Press, pe motiv că nu prea mai are nimic. Statul se va alege cu milioane de euro datorii neplătite, cu sute de şomeri şi o companie naţională dispărută. Lungoci ne-a declarat că firmele care se ocupă cu a distribuţia în lanţul Awdi nu primesc bani de la Star Collection. Hassan Awdi, plecat de o lună din România, spune că firma sa a respectat contractul cu AVAS.

image
image

Între Network Press Concept (Rodipet) şi Star Collection există un contract de asistenţă financiară.

image


Florin Lungoci
director Rodipet

image


Statul român, la cheremul clanului Awdi

image

Ovidiu Muşetescu (stânga) şi Mircea Ursache, un aliat şi un inamic al „lanţului Awdi“



Contractul de privatizare a Rodipet a fost semnat în decembrie 2003. La acea vreme, Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului (APAPS), la şefia căreia se afla Ovidiu Muşetescu, vindea Rodipet SA către Magnar System Com SRL, controlat de Hassan Awdi. În contractul dintre APAPS şi Magnar System se menţiona că obligaţiile bugetare pe care Rodipet le avea la stat – „acestea reprezentând impozite, taxe, contribuţii, inclusiv contribuţiile individuale ale salariaţilor“ – urmau a fi convertite în acţiuni.  Iar acestea aveau să fie transferate către APAPS.

Instituţia statului urma să vândă aceste acţiuni tot firmei clanului Awdi, la un preţ de unu la sută din valoarea obligaţiilor. Guvernul României a mai adoptat o ordonanţă prin care îi scutea pe „investitori“ de la plata dobânzilor şi a penalităţilor aferente datoriilor. Astfel, firma clanului Awdi a reuşit să intre în posesia unui Rodipet „curat“. În urmă cu câteva luni, statul a redevenit acţionar majoritar. Numirea s-a făcut prin ordin judecătoresc, după ce compania naţională era în pragul falimentului.

Chiar şi aşa, potrivit lui Mircea Ursache, preşedintele AVAS, reprezentanţii statului nu au putut intra în societate. „Nu ne-au lăsat să intrăm, vom intra cu executor judecătoresc“, a declarat preşedintele AVAS. Acesta a recunoscut că, în privinţa schemei abordate de firmele clanului libanez, „avem informaţii, însă nu am reuşit să punem mâna pe niciun document“. De partea cealaltă, directorul Florin Lungoci a răspuns sec: „AVAS minte“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite