160.000 de lei pentru măcinat deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
160.000 de lei pentru măcinat deşeuri
160.000 de lei pentru măcinat deşeuri

Spitalul Judeţean de Urgenţă are un aparat nou nouţ de neutralizare a deşeurilor medicale. După ce va fi pus în funcţiune, instituţia va face economii de 6.000 de lei lunar.

Instalaţia, care a costat peste 160.000 de lei, ar fi trebuit să ajungă la Alba Iulia încă la începutul lunii iunie, dar a ajuns săptămâna trecută şi va fi folosită pentru neutralizarea deşeurilor infecţioase. Aparatul va putea fi folosit după ce firma producătoare a instalaţiei va face toate reglajele necesare. Prima probă a fost deja realizată la sfârşitul săptămânii trecute.

Economii de 6.000 de lei lunar

Până la momentul la care aparatul va putea fi pus în funcţiune, Spitalul Judeţean Alba este nevoit să plătească destul de mult pentru transportul deşeurilor. Crematoriul spitalului a fost dezafectat la începutul acestui an, iar, conform legislaţiei, deşeurile medicale trebuie duse la crematorii de specialitate, autorizate din punct de vedere a protecţiei mediului. Transportul deşeurilor la Sibiu costă spitalul din Alba Iulia aproximativ 6.000 de lei lunar.
„Cu siguranţă se va face o economie. Aparatul neutralizează deşeurile infecţioase, care, după ce au trecut prin tocător şi au fost sterilizate pot fi aruncate şi la groapa de gunoi, fără a exista vreun risc“, a explicat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, Doru Drăgan.
Managerul spitalului din Alba Iulia a mai spus că nu ştie exact cât se va economisi, deoarece pentru o parte dintre deşeuri procedura va rămâne aceeaşi. „Deşeurile anatomo-patologice vor fi în continuare, ridicate de o firmă specializată de transport şi trimise la un crematoriu autorizat. Nu ştim deocamdată preţul pentru transportul acestor deşeuri, în condiţiile în care probabil firma transportatoare va face reduceri de preţ, deoarece cantitatea nu va mai fi la fel de mare ca în trecut“, a mai spus Doru Drăgan. Aparatul neutralizator cu tocător a fost achiziţionat printr-un program european de finanţare, iar 25% din fonduri au fost asigurate de Ministerul Finanţelor Publice. Beneficiarul iniţial a fost Ministerul Sănătăţii iar cel final, Spitalul din Alba Iulia. Instalaţia are o capacitate destul de ridicată şi a fost amplasată în fostul spaţiu ocupat de fostul crematoriu al spitalului.
„Prima probă a fost realizată vinerea trecută. Aparatul este nou şi funcţionează bine, dar înainte de a putea fi folosit, firma producătoare mai are de făcut ultimele reglaje“, a explicat directorul administrativ Grigore Negrescu. Instalaţia va fi pusă în funcţiune în cel mult o săptămână. Până atunci, deşeurile vor fi preluate în acelaşi mod ca şi până acum.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite