FOTO Au fost descoperite cele mai vechi imagini ale apostolilor lui Iisus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva restauratori de artă din Italia au descoperit cele mai vechi picturi ale unora dintre apostolii lui Iisus Hristos.

Cu ajutorul tehnologiei laser, chipurile apostolilor Andrei, Ioan, Petru şi Pavel au fost descoperite într-o catacombă din Roma, potrivit BBC.

Picturile datează din a doua jumătate a secolului al patrulea sau începutul secolului al cincilea , au apreciat restauratori şi oficiali ai Vaticanului.

"Acestea sunt primele imagini pe care le ştim, ce înfăţişează feţele acestor patru apostoli", a declarat Fabrizio Bisconti, secretarul Comisiei Pontificale de Arheologie Sacră.

image


Mai citeşte

Cele mai vechi picturi paleolitice din Europa Centrală, descoperite în Bihor

Vase de la o ceremonie păgână, descoperite în Israel

A fost descoperită Arca lui Noe, pe muntele Ararat

S-a descoperit cea mai veche piramidă precolumbiană

Imaginile au fost descoperite cu tehnologia laser, cu ajutorul căreia restauratorii au putut arde depunerile dense de calcar, formate din cauza umidităţii şi a lipsei de aer. Aproximativ 60.000 de euro a cheltuit Vaticanul pentru acest demers. Picturile au fost găsite la un an de la descoperirea, în Catacombele romane „Sfânta Tecla”, a celei mai vechi icoane a Sfântului Paul, în aceeaşi locaţie.



"Laserul a creat un fel de mini-explozie de abur, la intercaţiunea cu calcarul. A fost o descoperire emoţionantă", a spus Barbara Mazzei, responsabila proiectului.

image



Existenţa picturilor în mormântul respectiv indică prezenţa aristrocraţilor printre ultimii romani convertiţi la creştinism, despre care Bisconti crede că erau foarte bogaţi, analizând bogăţia decorului.

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite