Curtea Constituţională: Traian Băsescu este noul preşedinte al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională a decis reexaminarea şi renumărarea celor 138.476 de buletine nule de vot
Curtea Constituţională a decis reexaminarea şi renumărarea celor 138.476 de buletine nule de vot

Curtea Constituţională a respins cererea PSD de anulare a alegerilor de pe 6 decembrie şi l-a validat pe Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al României.

UPDATE 19.27 Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a afirmat că acceptă decizia Curţii Constituţionale şi că îi doreşte lui Băsescu succes în noul mandat: "Suspiciunea fraudării acestor alegeri va urmări democraţia şi societatea românescă pentru anii următori. Ca cetăţean, accept decizia Curţii Constituţionale. Sper că acest nou mandat să fie exercitat cu echilibru şi cu mai puţine excese din partea lui Traian Băăsescu", a afirmat Mircea Geoană.

El a anunţat că va propune crearea unei comisii de anchete care să verifice şi să prezinte corect rezultatul acestor alegeri. "Regret greşelile pe care le-am făcut în campanie, dar nu regret programul pe care l-am susţinut", a mai spus Mircea Geoană.

UPDATE 19.05 Traian Băsescu va fi validat în funcţie miercuri, la ora 10.00, la sediul Curţii Constituţionale din Palatul Parlamentului.

UPDATE 19.03 Imediat după anunţul Curţii Constituţionale, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că nu are ce să facă în faţa unei asemenea decizii, însă fără îndoială o fraudă a avut loc.

UPDATE 18.50 Curtea Constituţională (CC) l-a validat, luni, pe Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al României, el întrunind cel mai mare număr de voturi din cele valabil exprimate.

Redăm integral comunicatul de presă al CC:

"În exercitarea atribuţiilor sale constituţionale şi legale, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a adoptat Hotărârea nr. 42 din 14 decembrie 2009 privind stabilirea şi aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin desfăşurat la 6 decembrie 2009, hotărâre care este definitivă, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi al cărei dispozitiv este următorul:

1. Stabileşte şi aduce la cunoştinţă publică rezultatele alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin din 6 decembrie 2009.

2. Constată că domnul Traian Băsescu este ales în funcţia de Preşedinte al României, întrunind cel mai mare număr de voturi din cele valabil exprimate.

3. Stabileşte validarea alegerii domnului Traian Băsescu în funcţia de Preşedinte al României pentru 16 decembrie 2009, ora 10:00, la sediul Curţii Constituţionale din Palatul Parlamentului.

4. Prezenta hotărâre este definitivă, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă prin presă".

UPDATE 18.45 Curtea Constituţionale a respins, luni, cele trei contestaţii ale Partidului Social Democrat şi ale Partidul Conservator privind desfăşurarea alegerilor prezidenţiale.

"În şedinţa din data de 14 decembrie 2009, Curtea Constituţională, în temeiul art.146 lit.f) din Constituţie, art.2 alin.(2) şi art. 24 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, precum şi al art.37 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu unanimitate de voturi, s-a pronunţat după cum urmează:

- prin Hotărârea nr. 39 din 14 decembrie 2009, a respins cererea de anulare a alegerilor desfăşurate în turul doi de scrutin la data de 6 decembrie 2009 pentru funcţia de Preşedinte al României, formulată de Partidul Social Democrat şi Partidul Conservator;

- prin Hotărârea nr.40 din 14 decembrie 2009, a respins ca inadmisibile sesizările formulate de Alianţa PSD+PC, Organizaţia judeţeană Caraş-Severin, înregistrate la Biroul Electoral Central şi transmise spre soluţionare Curţii Constituţionale;

- prin Hotărârea nr.41 din 14 decembrie 2009, a respins ca inadmisibilă contestaţia formulată de Alianţa PSD+PC – Arad.

Hotărârile sunt definitive şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", informează Biroul de presă al CC.

De asemenea, hotărârile se afişează pe pagina de Internet a Curţii Constituţionale, la adresa www.ccr.ro, rubrica Alegeri prezidenţiale 2009.

Curtea Constituţională a României a decis, luni, respingerea contestaţiei formulate de Partidul Social Democrat de anulare a turului doi al alegerilor prezidenţiale, potrivit unor surse judiciare. PSD a reclamat Curţii Constituţionale fraudarea alegerilor prezidenţiale, solicitând anularea scrutinului din 6 decembrie.

Vineri, în urma analizării documentelor depuse de PSD, Curtea Constituţională a solicitat BEC reexaminarea buletinelor de vot nule şi renumărarea acestora. BEC a constatat că din buletinele de vot declarate nule un număr de 2.247 sunt valabil exprimate, dintre acestea 1.260 fiind în favoarea lui Traian Băsescu, iar 987 de voturi fiind pentru Mircea Geoană, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, după finalizarea reexaminării.

Potrivit lui Muhuleţ, din cele 863 de buletine de vot declarate nule în secţiile de votare din străinătate la al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor, membrii Biroului Electoral pentru secţiile din străinătate au predat la Biroul Electoral Central 861 de buletine de vot nule.

În urma verificării, membrii BEC a constatat că 91 dintre acestea erau buletine de vot valabil exprimate pentru Traian Băsescu şi 19 pentru Mircea Geoană.

Verificarea şi renumărarea buletinelor de vot declarate nule s-a făcut la sediul BEC, în Bucureşti, începând de vineri seară. Decizia a fost adoptată vineri după-amiază de membrii BEC, după ce Biroul a primit precizări din partea Curţii Constituţionale. Curtea a arătat că este de competenţa BEC să stabilească modul în care se organizează renumărarea buletinelor de vot declarate nule.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite