Un cuplu pentru şefia magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numele câştigătorilor alegerilor pentru conducerea CSM sunt deja vehiculate, deşi până acum nimeni nu şi-a depus oficial candidatura

Membrii CSM nu se înghesuie să-şi depună candidatura pentru şefia celui mai înalt for din Justiţie. Până în acest moment, nimeni nu şi-a manifestat oficial dorinţa de a conduce Consiliul Superior al Magistraturii, deşi mandatul actualului preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Gâlcă, încetează în data de 12 ianuarie, fără a mai putea candida.
Funcţia de preşedinte al CSM va fi ocupată de un judecător, iar cea de vicepreşedinte de un procuror. Anul trecut la alegerile pentru şefia Consiliului nu s-a înscris nimeni, astfel că în fruntea CSM s-a mers pe recomandările colegilor. Doar cei 14 membri CSM, aleşi de magistraţii din ţară, au dreptul de a candida la funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte. Procurorul general, ministrul justiţiei, preşedintele Curţii Supreme şi reprezentanţii societăţii civile au drept de vot şi nu pot ocupa funcţii de conducere.
Tandemul Andreieş - Chiujdea, favorit
La alegerile din 11 ianuarie, când se va prezenta şi bilanţul activităţii CSM pe anul trecut, va participa şi preşedintele Traian Băsescu.
Persoanele vehiculate că ar putea ocupa funcţia de preşedinte al CSM sunt Virgil-Viorel Andreieş, preşedintele Curţii de Apel Cluj, preşedintele Secţiei Penale din cadrul instanţei supreme, Anton Pandrea, şi Angela Hărăstăşanu de la Curtea de Apel Braşov.
Favorit pentru şefia Consiliului este "cuplul" Virgil-Viorel Andreieş (preşedinte) şi Dan Chiujdea (vicepreşedinte). Judecătorul Andreieş a fost de mai multe ori criticat de ministrul justiţiei, Monica Macovei, întrucât ar fi fost în incompatibilitate, ocupând simultan funcţiile de membru CSM şi preşedinte al Curţii de Apel Cluj. Nici magistratul nu s-a lăsat însă mai prejos şi a taxat dur avizul ministrului justiţiei, Monica Macovei, cu privire la graţierea, în luna noiembrie anul trecut, a doi tineri condamnaţi pentru trafic de droguri, deoarece motivarea Ministerului Justiţiei conţinea aprecieri privind modul în care s-a judecat cazul, demers ce ar fi afectat imaginea Justiţiei.
Ce spun "preferaţii"?
Virgil-Viorel Andreieş ne-a declarat ieri că "la momentul de faţă" nu se gândeşte să candideze la o funcţie în Consiliu. "Nu cred că voi lua o altă decizie până pe data de 11 ianuarie", ne-a mărturisit Andreieş. Aflată printre favoriţi, judecătoarea Angela Hărăstăşanu ne-a spus că nu a luat încă o decizie şi aşteaptă să vadă cine îi sunt contracandidaţii. "Foarte mulţi colegi mi-au cerut să candidez. Aştept însă până în ultimul moment, pentru a vedea cine candidează", ne-a mai declarat magistratul. Cel de-al treilea favorit, Anton Pandrea, are şi el mari şanse de a ocupa acest fotoliu. El ar putea beneficia de votul decisiv al greilor din CSM: vicepreşedintele Curţii Supreme, Lidia Bărbulescu, şi preşedintele instanţei supreme, Nicolae Popa, dar şi a preşedintelui Curţii de Apel Bucureşti, Dan Lupaşcu, fost preşedinte al CSM.
Gâlcă şi-a anunţat retragerea din Consiliu
Iulian Gâlcă, fost preşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia, ne-a declarat că intenţionează să se retragă din CSM după ce vor fi instalaţi noii şefi ai magistraturii.
"Un an de zile am stat aici cu foarte mare efort personal şi familial. Starea sănătăţii mele nu este tocmai bună", ne-a precizat Gâlcă. Judecătorul ne-a mai spus că starea sănătăţii nu-i mai permite să facă săptămânal naveta Bucureşti-Alba Iulia.
CSM - garantul independenţei Justiţiei
CSM apără corpul magistraţilor şi membrii acestuia împotriva oricărui act de natură să aducă atingere independenţei sau imparţialităţii magistratului în înfăptuirea justiţiei ori să creeze suspiciuni cu privire la acestea. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii apără reputaţia profesională a magistraţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite