„Am criticat corupţia ca un prieten al României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Lupta împotriva corupţiei nu a fost o cruciadă personală condusă de Nick Taubman, ci este o prioritate a preşedintelui şi a guvernului Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene şi a

“Lupta împotriva corupţiei nu a fost o cruciadă personală condusă de Nick Taubman, ci este o prioritate a preşedintelui şi a guvernului Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene şi a Organizaţiei Naţiunilor Unite”, a declarat ieri ambasadorul SUA în România, Nicholas Taubman, în discursul ce a marcat sfârşitul mandatului său.

Oficialul american s-a declarat mulţumit de evoluţia României în ultimii 19 ani şi a evidenţiat faptul că am “dovedit lumii întregi că o ţară se poate lepăda de moştenirea trecutului său comunist”. Printre realizările din timpul mandatului său, Taubman a enumerat noua fabrică Ford de la Craiova, dar şi primirea de către Bucureşti a 400 de refugiaţi uzbeci.

Corigenţi la anticorupţie

Ambasadorul american a atras atenţia Bucureştiului că mai are multe de făcut în direcţia eradicării corupţiei. Taubman ne-a transmis că “actele de corupţie nepedepsite scad încrederea şi credibilitatea unei democraţii şi frânează creşterea economică şi investiţiile”.

El a vorbit şi despre intervenţia politicului în actul de justiţie, atenţionând că “într-un stat de drept, doar un sistem juridic independent, lipsit de intervenţii politice, poate înlătura corupţia”.

Taubman a dat de înţeles că părăseşte cu greu o ţară de care s-a ataşat şi ale cărei autorităţi a ales să le critice într-un mod “constructiv”. “Dacă nu aş fi crezut că ţara are în faţă un viitor luminos şi că anii săi cei mai buni abia urmează, nu aş fi spus nimic”. Printre domeniile criticate în mod special de ambasadorul american s-au mai numărat sistemul de sănătate din România – ţară cu una dintre cele mai scăzute speranţe de viaţă din UE - şi infrastructura.

Vize, mai încolo

“Luna următoare urmează a fi semnat un document de înţelegere între SUA şi România”, necesar în procesul de ridicare a vizelor pentru români şi includerea Bucureştiului în programul Visa Waiwer. Taubman a subliniat că acesta este doar un pas în vederea eliminării vizelor. “Aceşti paşi au fost discutaţi în aprilie de preşedinţii Băsescu şi Bush”, a explicat Taubman.

Conducerea misiunii diplomatice americane va fi preluată interimar de adjunctul ambasadorului Taubman, Jeri Guthrie-Corn, însărcinată cu afaceri. Noua administraţie americană va numi un nou ambasador cel mai devreme în martie, şi cel mai târziu în noiembrie 2009.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite