“Nu credeam să fim aşa sus în topul milionarilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Cristescu spune că nu se aştepta să vadă numele său şi al lui Emil printre primii cinci milionari ai României. Cei doi oameni de afaceri bănăţeni au cea mai mare avere din regiunea de vest. Trei din primii zece milionari ai româniei sunt din Banat. Cei 26 de milionari bănăţeni au peste 1,8 miliarde de euro. În Crişana, 12 milionari deţin peste 940 de milioane. 

Fraţii Emil şi Marius Cristescu sunt cei mai bogaţi din regiune. Interesant este că trei averi de bănăţeni sunt printre primele zece pe ţară. Fraţii Cristescu sunt pe locul patru în topul general.

Cea mai bogată femeie din ţară, Veronica Guşă de Drăgan, a moştenit averea lugojanului Iosif Constantin Drăgan, ani de zile cel mai bogat bănăţean din lume. Văduva Drăgan este pe locul şase în ierarhia naţională. Ovidiu Tender este pe locul nouă din România, ocupând locul trei pe regiune.

Cei mai bogaţi bănăţeni

Cei mai bogaţi bănăţeni din „TOP 500 miliardari Adevărul” au aflat cu surprindere că sunt printre primii cinci bogaţi ai ţării. Emil şi Marius Cristescu au o avere estimată la 850 de milioane de euro. „Nu credeam să fim aşa sus în topul milionarilor. Aici mai depinde şi de ce fac alţii, dar nu prea am avut timp să-i urmărim”, spune Marius Cristescu.

El a adăugat că primii cinci ani au fost cei mai grei şi că, după primul milion, lucrurile au mers lejer. „Până în '94 a fost multă muncă. Am fost şi şofer şi descărcam marfă. Atunci se vindea orice şi am avut flerul şi ambiţia de a reuşi”, a mai spus Marius Crstescu.

Cine e creierul afacerilor familiei Cristescu? Acesta este întrebarea care se află pe buzele multora. „Suntem două creiere. Acesta e avantajul nostru. Eu sunt cel care merge înainte cu idei, iar Emil le aşează frumos. Eu sunt cel care ară pământul cu tractorul, iar fratele meu însămânţează”, a explicat Marius Cristescu.

Cel mai bogat milionar din Banatul montan este Iosif Armaş. Cărăşeanul îşi derulează afacerile de la Bucureşti, dar are investiţii masive în Banat. Armaş a cumpărat mai multe hoteluri în Herculane. Consătean cu fostul şef SIE, Ioan Talpeş, Iosif Armaş a fost implicat şi în politică. În legislatura 2000-2004 a fost parlamentar PSD de Călăraşi, numele său fiind vehiculat la DNA.

Alt bănăţean miliardar care are probleme cu legea este Ovidiu Tender, noul patron de la Poli Timişoara. Bănăţean prin adopţie, sirianul Jabri Tabrizi este singurul milionar născut peste hotare. Tabrizi este de profesie medic ginecolog.

Femeia cu avere moştenită

Veronica Drăgan, văduva miliardarului Iosif Constantin Drăgan, continuă afacerile începute de soţul său. Văduva a preluat afacerile familiei, cu mult înainte ca soţul ei să treacă în nefiinţă. Chiar dacă diferenţa de vârstă între cei doi era de 56 de ani, Veronica a adus pe lume trei moştenitori.

„Copiii se obligă să respecte cu stricteţe testamentul lăsat de tatăl lor”, a spus recent Veronica. După moartea lui Drăgan, Veronica a devenit cea mai bogată româncă. Văduva spune că va continua investiţiile începute în municipiul Lugoj, oraşul de suflet al lui Constantin Drpgan şi va demara noi proiecte imobiliare.

Imperiul de milioane din Bihor

Fondatorii Transilvania Import Export şi European Drinks, gemenii, Ioan şi Viorel Micula sunt cei mai bogaţi bihoreni. Fraţii Micula au obţinut, la Tribunalul Arbitral de la Washington, prima victorie a unei firme private în faţa statului român.

Subiectul litigiului a fost anularea facilităţilor fiscale acordate pentru investiţiile din în zona defavorizată Ştei-Nucet. Miza litigiului cu statul depăşeşte 200 milioane de euro. În cursul anului trecut, cei doi fraţi s-au judecat între ei pentru funcţia de director general al grupului de firme.

Avere de TOP din Hunedoara

Controversatul om de afaceri Alin Simota, considerat cel mai bogat hunedorean, a renunţat la firme pentru politică şi candidează pentru un post de senator la alegerile din noiembrie. Şimota este consilier judeţean şi finanţatorul echipei de fotbal Jiul Petroşani. Şimota are un nume controversat după ce a fost acuzat că bodyguarzii săi au agresat un fotbalist al Jiului.

Firmele deţinute de Simota, inclusiv clubul de fotbal, au datorii considerabile către Direcţia Finanţelor Publice Hunedoara şi către bugetul local al municipiului Petroşani. ( Georgiana Anghel, Ştefan Both, Daniel Dancea, Maximilian Gânju )

Milionarii în euro din vest

850

Emil şi Marius Cristescu. Imobiliare, industrie, comerţ, turism. Deţin Bega Grup cu afaceri în 12 judeţe şi Bucureşti

800

Veronica Guşă de Drăgan. Mass-media, educaţie, gaze naturale. A moştenit toată averea lui Iosif Constantin Drăgan

650-700

Ovidiu Tender. Construcţii, industria farmaceutică şi cea hotelieră, aviaţie. A preluat recent echipa Poli Timişoara

500

Ioan şi Viorel Micula. Producţie, imobiliare, media. Bihorenii au construit imperiul European Drinks

290-300

Josef Goschy. Energie, imobiliar, IT, servicii. A lucrat în Germania, unde a deţinut o firmă de asigurări

160-170

Alexandru Mudura. Imobiliare şi comerţ. Deţine centrul comercial Lotus Market din Oradea

130-140

Iosif Armaş. Comerţ, distribuţie, turism, transport şi agricultură. Deţine hoteluri la Herculane

110-120

Georgică Cornu. industrie, construcţii, comerţ, televiziune, sport. Conduce grupul de firme Confort-Izometal

95-100

Alin Şimota. Sport, energie, construcţii, agricultură, imobiliare. Este patronul echipei Jiul Petroşani

70

Beniamin Rus. construcţii, imobiliare. A construit un cartier rezidenţial în Oradea şi lucrează la centura oraşului

65-70

Jabri Tabrizi. imobiliare, comerţ, schimb valutar. A făcut cele mai profitabile afaceri cu spaţii comerciale şi terenuri

60-65

Nicolae Mann. agricultură. Deţine firma Comcereal Carani care exploatează peste 22 de mii de hectare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite