23 august trezeşte nostalgia craiovenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
23 august trezeşte nostalgia craiovenilor
23 august trezeşte nostalgia craiovenilor

Oltenii şi-au adus aminte cum repetau pe stadioane, zile în şir, coregrafiile

„Trăiască partidul! Trăiască Ceauşescu!“, se auzea pe străzile din centrul Băniei în urmă cu 20 de ani, la ultima defilare de 23 august, pe atunci Ziua Naţională a României şi simbolul „eliberării de sub jugul fascist“ în anii comunismului. Mii de oameni înarmaţi cu steaguri, pancarte cu „cel mai iubit fiu al patriei“, panglici şi eşarfe, se vedeau „scurgându-se“ în valuri pe străzile oraşului către locul de defilare, unde oamenii muncii dădeau măsura festivismului în era ceauşistă.

Abaterile, sancţionate drastic


Cu părul alb sau mai tineri, craiovenii îşi amintesc acum ca dintr-un vis zilele de vară toride când, împinşi de la spate de şefii de partid, plecau cu miile să-şi arate recunoştinţa faţă de partidul mult iubit şi eroul naţiunii, Nicolae Ceauşescu. A fost şi rău şi bine, susţin azi locuitorii Băniei trecuţi prin experienţa zilei de 23 august. „Era frumos pe atunci! Îmi amintesc că lucram la Reloc şi mergeam la defilare, după care aveam liber două zile şi mergeam la o bere, la un mic în parc. Ne mai întâlneam şi noi, ne descreţeam frunţile. Acum nu se mai defilează, dar nici nu mai ai unde petrece şi cu ce“, ne-a spus Ilie Prodileanu.
Alţi craioveni susţin că lumea îşi aduce aminte azi doar de lucrurile bune din comunism şi uită că oricine refuza să stea câteva ore în soare la defilare era imediat sancţionat de „oamenii de bine“ care se ascundeau în mijlocul celor care manifestau pe străzi. „Spun unii că era mai bine atunci, că se duceau la mici şi bere. Care bere?! Că trebuia să alergi ca nebunul jumătate de oraş ca să prinzi câteva sticle de poşircă la un preţ extraordinar de mare. Odată am vrut să ieşim din coloană la defilare să plecăm la bere şi imediat a venit cineva şi ne-a spus că dacă vrem să dormim acasă în noaptea aceea, ar fi bine să intrăm înapoi“, povestesc soţii Novac.
Tinerii, mulţi dintre ei născuţi după Revoluţie spun că au auzit de ziua de 23 august doar din poveştile părinţilor. „Parcă a fost Zi naţională, nu? Şi apoi parcă au schimbat-o cu 1 Decembrie. Mie mi-au spus ai mei că se stătea în picioare de dimineaţa până seara la defilare şi venea toată lumea. După aia se duceau în parc la bere şi mici“, ne-a spus Alexandra Popa, elevă la un liceu craiovean.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite