Cât costă Cuvioasa Parascheva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelerinii veniţi la Iaşi să se închine la moaş­tele Sfintei Parascheva cheltuiesc între 300 şi 1.500 de lei. Sărbătoarea Sfintei Parascheva a umplut visteria oraşului, dar şi pe cea a meşteşugarilor amplasaţi cu tarabele cât mai aproape de rândul credincioşilor.   

Sute de mii de pelerini au luat cu asalt Iaşiul pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, al cărei hram se sărbătoreşte astăzi.

Marile hoteluri sunt ocupate aproape în totalitate, iar turiştii care nu şi-au făcut rezervări cu o lună, două înainte mai găsesc doar camere la preţuri piperate. „Mai avem două camere libere pentru zilele de 14 şi 15 octombrie la preţuri cuprinse între 235 şi 310 lei pentru o cameră de o persoană”, ne-a spus recepţionera de la pensiunea Little Texas. Pentru pelerinii cu venituri mai mici, Mitropolia a pus la dispoziţie cazare gratuită la Biserica „Sf. Nectarie” din cartierul Alexandru cel Bun.

Afacere bună pentru toţi

Sărbătoarea religioasă, care se desfăşoară concomitent cu Zilele Iaşiului, a adus încasări importante şi pentru bugetul oraşului. „Primăria a încasat din taxele percepute comercianţilor, care au închiriat corturi pentru ­a-şi vinde produse artizanale şi alimentare, circa 1 milion de lei”, a firmat Andrei Trofor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

„Afacerea aduce câştiguri incomensurabile atât pentru firmele de comerţ, proprietarii de hoteluri, cât şi pentru oraş. Sărbătoarea aduce Iaşiul în atenţia întregii ţări în aceste zile, iar imaginea oraşului este intens mediatizată”, este de părere Gheorghe Pleşu, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Iaşi.

Şi ieşenii de rând spun că, în ciuda aglomeraţiei care îngreunează circulaţia, în perioada sărbătorilor au de câştigat de pe urma întreprinzătorilor care fac comerţ în centrul oraşului. „Eu sunt mulţumită de hainele din piele pe care le aduc meşteşugarii. Am cumpărat tot timpul de la ei, fiindcă au marfă bună la preţuri mai mici decât în magazinele din Iaşi”, este de părere Maria B.

Pelerinii cheltuiesc până la 250 de euro

111 oameni din judeţul Ilfov au scos fiecare câte 30 de lei din buzunar pentru a veni la Iaşi, cu două autobuze. ­“Ne-am luat apă şi mâncare de acasă ca să cheltuim mai puţin”, ne-a spus tanti Magda, liderul grupului de credincioşi din Ilfov, care a ajuns la Iaşi ieri la prânz.

Cheltuielile cresc pentru cei care nu vin cu un grup. Mircea şi Nicoleta au venit cu trenul din Brăila. “Cu mâncarea de acasă, ne costă mai mult de 300 lei pentru două zile”, ne-au spus cei doi soţi, care vor dormi în corturile puse de autorităţi la dispoziţia pelerinilor. Printre miile de pelerini aflaţi în aceste zile la Iaşi, se numără şi credincioşi cu buzunarul mai plin.

Ştefan şi soţia lui, Ştefania, au venit de la Bucureşti pentru al doilea an în pelerinaj la Iaşi, însă şederea lor poate fi considerată un adevărat sejur, în condiţiile în care sunt cazaţi la o pensiune din cartierul Bucium. “Anul acesta vom cheltui între 1.000 şi 1.500 de lei”, a estimat Ştefan. 

2 lei legătura de busuioc

Pelerinii aşteaptă, în medie, 10-12 ore la rândul care se întinde pe mai multe străzi din spatele Catedralei Mitropolitane. Acest aspect este speculat la maxim de comercianţi, care şi-au amplasat tarabele de-a lungul rândului.

Printre comercianţi se numără şi slujitori ai Bisericii, care vând icoane, cărţi de rugăciuni şi alte obiecte de cult. „Vânzările nu merg prea bine. Anul acesta sunt mai puţini pelerini decât anul trecut, dar mai mulţi comercianţi. Vindem cam de 1.000 de lei pe zi”, ne-a spus un călugăr. Florăresele fac şi ele profit de Sf. Parascheva, mai ales din vânzarea buchetelor de busuioc şi crizanteme.

„Cu 2 lei dau busuiocul. Nu ies prea mulţi bani. Anul trecut, sărbătoarea a picat în weekend şi erau mulţi liberi. Acum e în mijlocul săptămânii şi oamenii sunt la serviciu”, ne-a spus Felicia S., din Huşi.

Sfânta, cunoscută pentru puterea de a alina suferinţa

În fiecare toamnă, pe 14 octombrie, mii de pelerini se roagă pentru îndurare, sănătate, ploi fertile, liniştea vieţii şi pacea morţilor. Se obişnuieşte ca fiecare creştin să primească o crenguţă de busuioc înmiresmată şi binecuvântată de preoţi, pentru a-i fi nădejde şi pavază, sfânt talisman în vremuri de restrişte.

Credincioşii se roagă la Sfânta Parascheva pentru sănătate, este cunoscută puterea sa de a alina suferinţa şi de a alunga bolile. Ştiută pentru minunile săvârşi­te, mai mari sau mai mici, sărbătoarea creştină a Sfintei este un bun prilej de pelerinaj.

Creştini din toate colţurile ţării se adună în ajunul zilei de 14 octombrie la poarta bisericii pentru a se putea ruga şi a atinge racla cu sfintele moaşte. Fiecare aşteaptă din partea Sfintei un semn sau chiar o minune pentru sănătatea sa şi a membrilor familiei.

Sarmale, colaci, vin şi bere pentru pelerini

Primăria Iaşi a pregătit pentru pelerinii care vin să se închine la moaştele Sfintei Parascheva peste 55.000 de sarmale. “După slujba de la mitropolie vom organiza masa pelerinilor. La fel ca în anii trecuţi, ne pregătim să oferim alimente la Cantina de Ajutor Social. Contăm pe aproximativ 8.000 de porţii de sarmale şi avem şi 8.000 de colăcei”, a declarat Andrei Trofor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Pe lângă sarmale, autorităţile au pregătit 1.000 de litri de vin, 500 de litri de bere şi 600 kilograme de mere. Cei care nu consumă alcool vor avea posibilitatea să bea sucuri, ceai şi cafea, a adăugat Trofor.

“Românii cred în vindecări miraculoase”

Sociologii sunt de părere că sărbătorile religioase au devenit moment de solidaritate comunitară. Oamenii, chiar şi pentru câteva ore, devin mai buni, comunică, se împrietenesc. “Regimul comunist i-a îndepărtat pe români de religie. După revoluţie, credincioşii s-au reorientat spre religie, este normal. Asistăm la o revigorare a religiei”, a spus Marius Pieleanu, sociolog.

“Un alt aspect, demn de analizat, este credinţa mistică în rezolvarea unor probleme, în special de ordin medical, de către transcendenţă. Românii, când au probleme, caută răspunsuri în religie, noi credem în vindecări miraculoase”, a explicat sociologul. ( Alina Gavrilă )

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite