La 36 de ani, mamă a 14 copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 36 de ani, mamă a 14 copii
La 36 de ani, mamă a 14 copii

Marcela Cosmeanu a născut, luni, încă o fetiţă. Medicii spun că, dacă va mai rămâne însărcinată, îi vor lega trompele uterine. Soţii Cosmeanu spun că doctrina penticostală le interzice să folosească mijloace de contracepţie şi că numărul copiilor nu este o problemă, întrucât „se cresc unul pe altul“.

Soţii Cosmeanu s-au întâlnit în urmă cu 20 de ani, la malul mării. Marcela, pe atunci în vârstă de 16 ani, îşi căuta de lucru pe litoral.

S-au plăcut şi imediat a apărut primul copil, Aurelia. De atunci, aproape în fie­care an, în coliba cu două camere din localitatea botoşăneană Mitoc a mai apărut câte un suflet. Cu timpul, Cosmenii au devenit cea mai numeroasă familie din comună.

Marcela a născut 12 fete şi doi băieţi. Pe toţi i-a crescut din munca câmpului şi din alocaţiile primite de la stat. Fetele mai mari, Aurelia (19 ani), Ionela (18 ani) şi Estera (15 ani) s-au angajat deja ca menajere la nişte familii înstărite din Suceava şi Bacău.

La 14 ani, Lidia ţine casa

Pentru cei doi părinţi, copiii sunt o problemă care se rezolvă singură. „Eu şi soţia suntem toată ziua la câmp. Copiii se cresc unul pe altul. De-acuma sunt mari şi se descurcă”, a declarat capul familiei, Marin Cosmeanu.

Cât timp părinţii sunt pe câmp, la muncă, „şefă” este Lidia, care nu are decât 14 ani. „Mă ajută la treburile casei cei care sunt mai mari. Cei mici mă mai necăjesc. Nu mă ascultă.

Eu trebuie să fac tot în casă, să-i spăl, să fac curăţenie, să le dau mâncare, să strâng masa şi să-i culc”, a povestit fetiţa. În timp ce Lidia se ocupă de gospodărie, ceilalţi copii stau prin curte. Nu au jucării, decât două resturi de maşinuţe. „Nu avem jucării, însă ne jucăm între noi de-a prinsa, de-a ascunsa, mai fugim. Nu ne batem şi nu ne certăm între noi”, a explicat Emanuela (12 ani).

Medicii vor să-i lege trompele uterine

Ultima „achiziţie” a familiei din Mitoc este o fetiţă pe care Marcela a născut-o luni, prin cezariană. Femeia se simte în stare să mai aducă pe lume şi alţi copii. „Dacă mai vin, sunt bine-veniţi. Unde mănâncă 14, mai este loc de unul”, a spus Marcela.

Ea însăşi provine dintr-o familie numeroasă, având 12 fraţi şi surori. Medicii spun însă că o nouă naştere i-ar putea pune viaţa în pericol femeii şi sunt hotărâţi ca, dacă va mai veni la maternitate, să-i lege trompele uterine, chiar fără a-i mai cere acordul.

image

Opt dintre copiii numeroasei familii  foto: Alex Chirilă

Familia Cosmeanu se descurcă cu mai puţin de 800 de lei pe lună, ceea ce a stârnit admiraţia vecinilor. „Sunt doi părinţi exemplu. Bravo lor. Să ai 14 copii sănătoşi, curaţi, hrăniţi şi îmbrăcaţi e foarte greu în ziua de azi”, a declarat Daniela Andrieş, vecină.

Autorităţile locale spun că familia Cosmeanu este un caz social, însă nu o pot ajuta. „Ajutorul social se dă în anumite condiţii. Ar trebui să meargă la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Locurile li se oferă la o distanţă foarte mare de Mitoc şi ei nu au cum să meargă“, a declarat Claudia Şchiopu, asistent social.

Copiii familiei Cosmeanu


1. Aurelia - 19 ani
2. Ionela - 18 ani
3. Estera - 15 ani
4. Lidia – 14 ani
5. Emanuela - 12 ani
6. Beniamin - 11 ani
7. Elisabeta – 8 ani
8. Tabita – 7 ani
9. Cătălina – 5 ani
10. Rebeca – 4 ani
11. Adelina - 3 ani
12. Sara – 2 ani
13. David – un an
14. Rasera – două zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite