Pakistan: 39 de morţi în cinci atacuri coordonate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pakistan: 39 de morţi în cinci atacuri coordonate
Pakistan: 39 de morţi în cinci atacuri coordonate

Echipe de atacatori înarmaţi au atacat ieri de mai multe ori trei imobile ale forţelor de ordine din oraşul Lahore, al doilea ca mărime din Pakistan, iar în alte două localităţi din apropierea frontierei au avut loc atentate cu maşină-capcană, în contextul escaladării violenţelor care vizează forţele guvernamentale, relatează AP. În urma atacurilor au murit 39 de oameni.

Atacurile, menite să descurajeze anunţata ofensivă a forţelor guvernamentale în teritoriile controlate de talibani din apropierea frontierei cu Afganistan, demonstrează încă o dată capacitatea militanţilor islamişti de a lovi incinte fortificate, precum şi eşecul serviciilor de informaţii pakistaneze în infiltrarea celulelor extremiste, relatează Agerpres.

Geo TV a informat pe site-ul său că talibanii au revendicat atacurile din Lahore, dar nu precizat de unde deţine informaţia.

Atacurile de ieri au subliniat, de asemenea, ameninţarea crescândă care planează asupra provinciei Punjab, situată la frontiera cu India, a cărei capitală este Lahore.

Preşedintele Asif Ali Zardari a declarat că vărsarea de sânge care a îndoliat ţara în ultimele două săptămâni nu va afecta hotărârea guvernului de a-i elimina pe extremiştii violenţi.

"Duşmanul a început un război de gherilă. Întreaga naţiune trebuie să se unească împotriva acestei mâini de terorişti şi, cu voia lui Allah, îi vom învinge", a declarat ls rândul său ministrul de interne Rehman Malik.

Valul de violenţe din Lahore a perturbat grav exitenţa cotidiană a oraşului de peste 12 milioane de locuitori. Sediile guvernamentale şi pieţele publice au fost închise, iar străzile păreau părăsite după atacurile de joi.

SUA a încurajat Pakistanul să întreprindă acţiuni ferme împotriva insurgenţilor care îi folosesc teritoriul drept bază de operaţiuni pentru atacuri în Afganistan, unde trupele americane se confruntă cu un război tot mai dificil.

Talibanii au revendicat un val de atacuri începând cu atacul asupra unui sediu ONU de la Islamabad din 5 octombrie şi până la asediul întreprins chiar la cartierul general al armatei de la Rawalpindi, soldat cu 23 de morţi după o criză a ostaticilor care s-a prelungit mai bine de 18 de ore.

Combatanţii talibani au avertizat armata pakistaneză să nu organizeze împotriva lor acţiuni militare. Deşi armata pakistaneză nu a avansat un calendar pentru anunţata sa ofensivă de amploare din Waziristanul de Sud, există informaţii că ar fi desfăşurat în regiune două divizii cu efective totale de 28.000 de soldaţi şi ar fi izolat zona.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite