Afaceri pe banii statului de 8,5 milioane de euro: 78 de consilieri locali şi judeţeni sunt cercetaţi de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
78 de consilieri locali şi judeţeni sunt acuzaţi că au acordat contracte propriilor firme.
78 de consilieri locali şi judeţeni sunt acuzaţi că au acordat contracte propriilor firme.

Procurorii de integritate cercetează 78 de consilieri locali şi judeţeni care făceau afaceri pe banii statului, atribuind contracte firmelor proprii sau firmelor apropiaţilor lor. Acestea se ridică la suma de  37 milioane de lei, adică 8,5 milioane de euro, potrivit România TV.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că 78 de consilieri judeţeni şi locali au încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală, precum şi cel al incompatibilităţilor.

Ei sunt acţionari ai firmelor care au beneficiat ilegal de contracte din bani publici în valoare de 8 milioane euro.

Potrivit unui comunicat al ANI, cei 78 de aleşi locali au încheiat, emis ori aprobat un număr total de 654 de facturi achiziţii directe şi 443 de contracte cu societăţile comerciale la care aceştia sau soţul/soţia acestora deţin acţiuni sau părţi sociale.

Valoarea totală a beneficiilor patrimoniale obţinute de cei 78 consilieri judeţeni şi consilieri locali este de 37.952.350 lei (aproximativ 8.510.000 euro).

ANI a efectuat, în perioada septembrie 2011 - februarie 2012, o analiză la nivelul administraţiei publice locale (89 de entităţi), cu scopul identificării potenţialelor conflicte de interese şi a stărilor de incompatibilitate.

În acest sens, au fost demarate procedurile de evaluare în cazul a 190 de consilieri judeţeni şi locali, fiind identificate nereguli în cazul a 78 de consilieri judeţeni şi locali.

CITEŞTE AICI LISTA COMPLETĂ A ALEŞILOR LOCALI ŞI JUDEŢENI CARE SUNT CERCETAŢI!

Astfel, în urma evaluărilor au rezultat următoarele: 37 de consilieri judeţeni şi 41 de consilieri locali au încălcarea regimul juridic al conflictelor de interese şi incompatibilităţilor; 9 cazuri privind încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ; 33 de cazuri privind existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese; 75 de cazuri privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor; 16 cazuri privind existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, 1 caz de săvârşire a unor infracţiuni asimilate faptelor de corupţie.

ANI a sesizat organele judiciare competente cu privire la săvârşirea acestor infracţiuni şi a iniţiat demersuri pentru anularea contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

''Lipsa de transparenţă a procesului decizional pe plan local, coroborată cu nivelul scăzut de acces la informaţii de interes public al majorităţii locuitorilor din mediul urban şi rural reprezintă factori destabilizatori la adresa societăţii româneşti", susţin procurorii anticorupţie.
Potrivit acestora, imaginea autorităţilor locale s-a deteriorate de nenumăratele cazuri aduse la cunoştinţă opiniei publice de către mass-media, care arată că unii aleşi locali desfăşoară activităţi economice cu administraţia publică locală, exercitându-şi influenţa, formal sau informal.

"Astfel, s-a ajuns la acceptarea generală de către opinia publică a ideii că aleşii locali se îmbogăţesc rapid prin dezvoltarea relaţiilor de natură comercială cu instituţiile în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul juridic al conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor'', este concluzia anchetei ANI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite